nieuws

Sears vraagt faillissementsbescherming aan

Financieel

De Amerikaanse warenhuisketen Sears heeft bij een rechtbank in de staat New York een regeling voor faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf kampt al langere tijd met financiële problemen.

Sears vraagt faillissementsbescherming aan
Sears-warenhuis in Milford

Dat meldden Amerikaanse media op 15 oktober. Vorige week werd al duidelijk dat Sears op een bankroet afkoerst. De afgelopen jaren leed het 125-jarige concern verlies op verlies en sloten honderden vestigingen de deuren. Uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend blijk dat Sears overduidelijk meer schulden heeft uitstaan dan dat het aan activa bezit. Onder de aangevraagde Chapter 11-regeling krijgen bedrijven een soort uitstel van betaling.

Dit geeft hen onder meer de mogelijkheid grondig in de schuldenlast in te grijpen, zonder verplichte sluiting van het bedrijf. Het wordt als laatste toevlucht gezien om acute financiële problemen op te lossen. Sears gaat onder meer 142 verlieslatende winkels sluiten. Voor de verkoop van sommige winkels zou het bedrijf al een overeenkomst hebben gesloten.

Ook werd gemeld dat Edward Lampert zijn functie als topman neerlegt. Hij blijft wel aan als voorzitter van het bedrijf. Lampert leende veel van zijn eigen geld uit aan Sears om de keten overeind te houden. Bij de grofweg zevenhonderd winkels van Sears werken momenteel zo’n 90.000 werknemers. Voor hen wacht een onzekere toekomst. De keten behoort sinds de jaren zestig tot een van de grootste warenhuisketens in de VS.

Reageer op dit artikel