nieuws

Raad van State kritisch over plan dividendtaks

Financieel

De Raad van State vindt dat het kabinet het plan om de dividendbelasting af te schaffen beter moet onderbouwen.

Raad van State kritisch over plan dividendtaks

Dat schrijft het adviesorgaan in een beoordeling van het belastingplan dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

‘De afschaffing van de dividendbelasting leidt tot een forse derving van inkomsten’, aldus de Raad van State. ‘Het is daarom belangrijk dat de regering een zo compleet mogelijk beeld schetst van de gemaakte afwegingen. Op die manier kan een meer politiek afgewogen oordeel over de afschaffing van de dividendbelasting worden gegeven.’

De Raad van State adviseert het kabinet niet alleen de voorgeschiedenis van het omstreden besluit beter toe te lichten, maar ook om de effectiviteit ‘zo goed mogelijk te duiden’. Nog maar 16 procent van de Nederlanders is voor afschaffing van de dividendbelasting, bleek in augustus uit een peiling.

Ook over andere belastingmaatregelen is de Raad van State kritisch. Volgens het adviesorgaan verandert de fiscale wetgeving ‘met een veel te hoge frequentie’. Dat tast de voorspelbaarheid van het beleid aan, schrijft de raad. Die vindt het ook geen goede zaak dat het ‘omvangrijke pakket’ fiscale besluiten van het kabinet in korte tijd door het parlement wordt gejaagd. Zeker voor de Eerste Kamer maakt dat een ‘afgewogen beoordeling’ moeilijk.

Reageer op dit artikel