nieuws

EU: huizenzeepbel in ‘sommige’ Nederlandse regio’s

Financieel

EU: huizenzeepbel in ‘sommige’ Nederlandse regio’s

Er zijn aanwijzingen dat de stijging van de huizenprijzen in sommige Nederlandse regio’s te hard gaat.

Dat schrijft de Europese Commissie in een analyse van de Nederlandse economie. ‘De op volle toeren draaiende huizenmarkt verhoogt het vermogen van huishoudens, maar kan ook tot verdere onevenwichtigheden leiden’, staat in het rapport.

‘Onder invloed van de lage rente zijn de huizenprijzen en de transactievolumes in recente jaren sterk gestegen. Stijgende huizenprijzen hebben positieve vermogenseffecten en verlossen huishoudens geleidelijk van de onderwaarde van hun woning. Op nationaal niveau wijzen de huizenprijsindicatoren niet op een overwaardering. Er zijn echter aanwijzingen dat de stijging van de huizenprijzen in sommige regio’s niet alleen door fundamentele factoren kan worden verklaard.’ Amsterdam heeft de hardst stijgende huizenprijzen van Europa.

Maar de Europese Commissie ziet nog geen grote risico’s voor de Nederlandse huizenmarkt.  ‘De nominale schuldniveaus lopen inmiddels weer op, zij het in een veel lager tempo dan de huizenprijzen, hetgeen de financiële kwetsbaarheid beperkt.’

Volgens een rapport van de Amsterdam School of Real Estate kan de Nederlandse huizenmarkt een rentestijging goed opvangen.

Reageer op dit artikel