nieuws

Pechtold stuurt bloemetje bij uitstel Lelystad

Financieel

Pechtold stuurt bloemetje bij uitstel Lelystad

Alexander Pechtold zal minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een bloemetje sturen als ze besluit de opening van Lelystad Airport uit te stellen.

Dat zei de D66-leider tijdens een politiek café in het Twentse Diepenheim. Maar voor hij een definitief standpunt over een mogelijk uitstel inneemt, wil hij eerst het besluit van Van Nieuwenhuizen afwachten.

‘Laat deze minister nou, maar flink onder druk, begin februari een besluit nemen’, is Pechtold te horen op een geluidsfragment van dagblad De Stentor van de bijeenkomst. ‘Als de minister een jaar uitstel besluit, zal ik haar niet remmen. Nee, stuur ik een bosje bloemen.’

Eerder liet Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie weten dat zijn partij in de Tweede Kamer waarschijnlijk voor uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2019 zal stemmen. Net als CDA en VVD vindt Pechtold dat niet vooruit moet worden gelopen op het besluit. ‘Ik vond dat niet verstandig’, zei hij over de ChristenUnie.

Van Nieuwenhuizen liet in december weten bij de opening van Lelystad Airport per 1 april 2019 te willen blijven en zich hiervoor ‘100 procent’ in te zetten. In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld, dat wordt uitgebreid om Schiphol te ontlasten. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast.

Schiphol zou ook kunnen uitbreiden met start- en landingsbanen voor de kust in zee. Dat is een van de opties die zo’n zestig bewonersgroepen in de regio voorstellen in het rapport Vlucht naar Voren, dat dinsdag wordt overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

De bewoners willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek begint naar de alternatieven voor het doorgroeien van de luchthaven op de huidige plek. Volgens hen kan Lelystad Airport, dat het drukke Schiphol moet ontlasten, op de lange termijn niet voorzien in de behoefte. Ze vrezen voor een onomkeerbare verslechtering van het leefmilieu in de wijde omgeving van Schiphol als niet snel wordt gekeken naar alternatieven. Uitbreiding van het aantal banen is voor hen onacceptabel, zeggen ze in een verklaring.

De bewoners zijn bang dat als er geen goed alternatief is, de luchtvaart vastloopt met “draconische maatregelen” tot gevolg. ‘Zoals het afschaffen van milieuregels, maximaal concentreren van geluidshinder en afbreken van woonwijken.’ De bewoners willen dat de minister bij het onderzoek de wetenschap, het bedrijfsleven maar ook de omwonenden in de omgeving van luchthavens betrekt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels