nieuws

Ook 2018 topjaar voor woonwinkels

Financieel

De non-foodsector blijft het ook in 2018 goed doen. Woonwinkels zullen met een omzetplus van gemiddeld 4 procent het beste presteren.

Ook 2018 topjaar voor woonwinkels
Kalverstraat 48-52 Amsterdam

Dat schrijft brancheorganisatie INretail in zijn brancheprognoses 2018. De mode- en schoenenbranche kan volgend jaar rekenen op een omzetstijging van 2 procent en de sportretail met 1 procent. De cijfers verhullen volgens INretail wel de enorme dynamiek van omzetplussen en -minnen. Dat geldt vooral voor de sportretail. Een aantal marktpartijen domineert en hun omzet zal blijven stijgen. Dat raakt kleinere spelers zonder niche-expertise.

Die situatie is ook herkenbaar in de moderetail en andere branches. De woonretail profiteert in 2018 nog van de florerende huizenmarkt. Tegelijk krijgt de branche te maken met het dempingseffect van de omzetgroei van de laatste jaren. Het speelveld verandert steeds sneller, nieuwe regels gaan gelden en andere spelers maken hun entree, concludeert de brancheorganisatie verder in het onderzoek Retail richting 2030, retail rules!

Vele verschuivingen in consumentenbehoeften leiden naar hele nieuwe concepten, die retailers kunnen ontwikkelen. Retailers die daarin een voorsprong nemen, kunnen ook de versnelling aan die INretail waarneemt. Groeipotentie zit vooral in nieuwe retailconcepten, waarbij de basis wordt verrijkt met service- en leaseabonnementen en dienstverleningsvormen. De marktgroei zal dan in de pas kunnen blijven lopen met de inflatieontwikkeling, aldus INretail.

Reageer op dit artikel