nieuws

‘Makelaars onterecht aangekeken op hoge verkoopprijs’

Financieel

Makelaars worden ten onrechte scheef aangekeken op hoge verkoopprijzen op overspannen woningmarkten als Amsterdam.

‘Makelaars onterecht aangekeken op hoge verkoopprijs’
Woning verkocht, maar tegen een marktconforme prijs?

Dat betogen hoogleraren Peter van Gool en Johan Conijn van de Amsterdam School of Real Estate in NVMagazine van december.

Verkoopmakelaars doen alleen maar hun werk als ze een hoge prijs bedingen, zegt bijzonder hoogleraar woningmarkt Conijn. ‘Dat ze om de zoveel tijd onder vuur komen te liggen, heeft te maken met het onjuiste verwachtingspatroon bij veel mensen. Makelaars worden gezien als onafhankelijke marktmeesters, die vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar brengen. Maar dat zijn ze pertinent niet. Nederland heeft een systeem waarbij op de woningmarkt zowel de verkopende als de kopende partij zich kan laten adviseren door een makelaar. Net als een advocaat zijn ze geen tussenpersoon, maar staan ze nadrukkelijk naast een van de partijen.’

In reactie op Kamervragen over prijsopdrijvende veilingen van woningen in gewilde buurten zegt hoogleraar vastgoedeconomie Van Gool: ‘De verkoper wil zijn woning zo snel mogelijk en tegen een zo hoog mogelijk prijs verkopen. Uit onderzoek blijkt dat een veiling daar een goede methode voor is: zij leidt tot een korte doorlooptijd en een hoge prijs.’ Zolang een verkoopmakelaar zich bij een veiling aan kernwaarden als integriteit en transparantie houdt, doet hij zijn werk volgens Van Gool goed.

Niet makelaars, maar particuliere beleggers zijn er volgens Conijn verantwoordelijk voor dat de prijzen bij veilingen regelmatig de pan uit rijzen. ‘Ze voegen koopwoningen toe aan hun portefeuille en gaan die vervolgens tegen marktprijzen verhuren. Vergeleken met particulieren hebben beleggers zogenaamde ‘soft budget constraints’, wat betekent dat ze ver boven de vraagprijs kunnen bieden. Dat er bij veilingen zoveel overboden wordt, laat zien dat makelaars juist terughoudend zijn met de vraagprijs.’

Maar ook als verkoopmakelaars met een lage vraagprijs meer bieders proberen te lokken, doen ze volgens Van Gool niets verkeerd. ‘Ze dienen de belangen van de verkopende partij die ze inhuurt zo goed mogelijk. En ze kunnen er niets aan doen dat er bieders zijn die al vier keer achter het net hebben gevist en zich laten verleiden tot een veel te hoog, irreëel en niet-marktconform bod. Een aankoopmakelaar had ze kunnen helpen het hoofd koel te houden, maar daar bezuinigen veel mensen juist op.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels