nieuws

Nederlandse koopwoning ‘goedkoop’ binnen Europa

Financieel

Nederlandse koopwoning ‘goedkoop’ binnen Europa

Nederlandse woningen zijn in Europees perspectief relatief het beste betaalbaar. In Nederland ligt de gemiddelde prijs van een standaard woning van 70 m2 op 4,4 bruto jaarsalarissen tegen zeven jaarsalarissen gemiddeld in Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. Het adviesbureau laat in zijn Deloitte Property index 2017 zien dat het vanuit een Europees perspectief wel meevalt met de veelbesproken ‘gekte’ op de Nederlandse huizenmarkt. De woningprijzen zijn in sommige regio’s van Nederland dan wel flink gestegen, maar vergeleken met andere Europese landen is Nederland een middenmoter.

Met een gemiddelde transactieprijs van 2.137 per m2 liggen de woningprijzen in Nederland onder het Europese gemiddelde van 2.558 euro per m2. Ook de 4,1 procent gemiddelde prijsstijging in Nederland is niet buitenproportioneel in vergelijking met een Europese gemiddelde van 6,1 procent in 2016. In Amsterdam was een prijsstijging te constateren van 11,9 procent. Daarmee komt Amsterdam op plaats 3 van de Europese hoofdsteden.

Bovendien zijn de kosten van een woning als percentage van het landelijk gemiddelde bruto inkomen het laagste in Nederland. In Nederland ligt de gemiddelde prijs van een standaard woning van 70 m2 op 4,4 bruto jaarsalarissen. Daarmee zijn woningen in Nederland het best betaalbaar ten opzichte van het Europese gemiddelde van zeven bruto jaarsalarissen. In Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk betaal je gemiddeld zelfs tien bruto modale jaarsalarissen voor een nieuwe woning van 70 m2.

Het historische woningtekort in Nederland leidt al decennia lang tot de vraag of er wel voldoende woningen bijgebouwd worden. Hoewel er in 2016 1,2 miljoen nieuwe woningen in Europa bijgekomen zijn, bleef de gemiddelde voorraad van 486,6 woningen per 1.000 inwoners in 2016 gelijk ten opzichte van het voorafgaande jaar. Nederland zit met 452,7 woningen per 1.000 inwoners (met een totaal van 7,7 miljoen woningen) iets onder het Europees gemiddelde. Maar er wordt wel aan gewerkt, het bouwvolume van 3,2 (per 1.000 inwoners) ligt hoger dan 2,8 voor Europa.

Download nu het volledige rapport ‘Property Index. Overview of European Residential Markets’.

Foto's

Reageer op dit artikel