nieuws

Forse daling Britse winkelverkopen

Financieel

Forse daling Britse winkelverkopen
Regent Street in Londen

De Britse winkelomzet is in september ten opzichte van augustus onverwacht hard gedaald met 0,8 procent. Op jaarbasis verkochten retailers in het eerste kwartaal 1,5 procent minder.

Dat blijkt uit cijfers van het Britse Office for National Statistics. De daling was het grootst in de non-foodsector. Het gaat om het slechtste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2013. De daling is het gevolg van de hoge inflatie en het afnemende consumentenvertrouwen. De gemiddelde winkelprijzen stegen in september op jaarbasis met 3,3 procent, de hoogste prijsstijging sinds maart 2012. De hogere prijzen zijn het gevolg van de waardedaling van het Britse pond, waardoor het VK meer betaalt voor importgoederen.

Sinds het Brexit-referendum van juni 2016 is het pond ongeveer 20 procent in waarde gedaald. Analisten zijn bang dat de belangrijke kerstperiode ook fors kan tegenvallen voor winkeliers. Dat zal vooral het geval zijn als de rente in november omhoog gaat. Voor het eerst in tien jaar overweegt de Bank of England het rentetarief te verhogen. Sommige economen denken dat de kans op een renteverhoging door de tegenvallende winkelverkopen kleiner is geworden.

Reageer op dit artikel