nieuws

Deutsche Hypo: ‘Financieringsmarkt is terug naar normaal’

Financieel

Deutsche Hypo: ‘Financieringsmarkt is terug naar normaal’
Sabine Barthauer

De Nederlandse markt voor vastgoedfinanciering is weer terug naar normaal, stelt directielid Sabine Barthauer van Deutsche Hypo. ‘We ondervinden in Nederland weer concurrentie van de andere banken, pensioenfondsen en verzekeraars.’

Deutsche Hypo verbreedt zijn portefeuille van financieringen van Nederlands vastgoed. Naast de woningportefeuilles die de bank kort na de crisis vrijwel alleen nog financierde, investeert de bank ook nog steeds in leningen voor hotelvastgoed, hoofdzakelijk in Amsterdam. ‘Zodra een lening afloopt, zoeken wij nieuwe hotelobjecten om te financieren.’

Deutsche Hypo ziet zichzelf in de Nederlandse markt als een lokale speler. ‘Ten tijde van de crisis hebben wij ons ook niet teruggetrokken.’ Nu komen winkelportefeuilles er bij, zegt Barthauer. De bank kijkt naar twee portefeuilles van goede kwaliteit, met robuuste huurders. Dat de Nederlandse markt oververhit zou zijn, zoals sommigen menen, ziet Barthauer niet. ‘Het valt mij juist op dat beleggers financieringen vragen met een langere looptijd. Dat betekent dat investeerders voor een langere periode willen blijven.’

Aan het financieringen van zorgvastgoed moet Barthauer niet denken, ook al biedt deze markt groeikansen. ‘Wij hebben er geen enkele ervaring mee, ook niet in Duitsland. Daar zullen wij ons niet snel aan branden.’ Wel ziet zij dat deze markt sterk in ontwikkeling is. In Duitsland storten zich vooral particuliere investeerders op zorgwoningen in het hogere segment. ‘Die markt is nog niet uitontwikkeld.’

De beurs Expo Real benut Barthauer om bestaande klanten en relaties in een strak schema van gesprekken van een halfuur te spreken. Ook nieuwe contacten krijgen een halfuur. ‘Met nieuwe partijen uit Londen of New York spreekt het daarna veel makkelijker via de telefoon.’

Reageer op dit artikel