nieuws

Toys’R’Us vraagt om uitstel van betaling

Financieel

Toys’R’Us vraagt om uitstel van betaling
Toys-R-us-winkel in de VS

Toys’R’Us heeft op 18 september de Amerikaanse rechter om uitstel van betaling verzocht. De Amerikaanse speelgoedketen kampt met een hoge schuldenlast en online concurrentie.

Dat schrijft The Wall Street Journal. Via een zogenoemde Chapter 11-procedure wil de retailer zijn schuldenlast verlichten. Toys’R’Us zal met zijn investeerders en schuldeisers proberen de schuld van 5 miljard dollar te herstructureren. De aanvraag bij de rechtbank geldt alleen voor de Amerikaanse en Canadese winkels. De 255 overige winkels en joint venture in Azië vallen buiten deze zogeheten Chapter 11-procedure.

Toys’R’Us heeft in totaal 1.600 winkels, waarvan 866 in de VS. Tot het vertrek in 2009 had de winkelketen een kleine twintig vestigingen in Nederland die Blokker destijds overnam. De speelgoedketen werd tot de surseance van betaling gedwongen door zijn leveranciers. Die dreigden de winkels niet te bevoorraden voor het feestdagenseizoen, waarin Toys’R’Us 40 procent van zijn jaaromzet haalt. De leveranciers zijn bang dat de winkelketen niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen en eisen betaling vooraf.

Toys’R’Us heeft steeds meer last van e-commerce; steeds meer Amerikanen kopen hun speelgoed bij online-concurrenten als Amazon. Het gevolg is een dalende omzet, dalende bezoekersaantallen en steeds lagere marges in de fysieke winkels. Bovendien heeft de keten zijn schuldenlast steeds verder zien oplopen door het afsluiten van nieuwe leningen tegen steeds hogere rentes. Oorzaak van de hoge schuld is de overname door private equity-investeerders in 2005. Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Bain Capital en Vornado Realty Trust haalden de keten destijds voor 6,6 miljard dollar van de beurs, grotendeels met vreemd vermogen dat op de balans van Toys’R’Us terechtkwam.

De winkels blijven open, aldus de keten. Met de leveranciers zal de speelgoedketen afspraken maken om de winkelvoorraden op peil te houden. Ook Nederlandse speelgoedketens hebben last van internetverkopen. In het tweede kwartaal van dit jaar groeiden de online aankopen van speelgoed in Nederland met 63 procent, blijkt uit de meest recente Thuiswinkel Markt Monitor. Blokker besloot vorig jaar te stoppen met de Bart Smit-formule en de 200 winkels om te bouwen naar de Intertoys-formule. Net als de andere Blokker-formules staat ook Intertoys met in totaal 524 winkels in de etalage.

Reageer op dit artikel