nieuws

Slechte julimaand voor mode- en schoenenwinkels

Financieel

De omzet van non-foodwinkels is in juli met 4,3 procent gegroeid ten opzichte van juli 2016. Meubelzaken verkochten bijna 10 procent meer, terwijl mode- en schoenenwinkels de omzet zagen dalen.

Slechte julimaand voor mode- en schoenenwinkels
winkelen in Maastricht

Dat blijkt uit 15 september gepubliceerde cijfers van het CBS. De gehele detailhandel heeft in juli 4,5 procent meer omgezet dan in juli 2016. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 3 procent hoger dan in juli 2016.

Dit is de zevende maand op rij waarin zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeide. Winkels in doe-het-zelfartikelen keukens en vloeren (6,2 procent) en winkels in meubels en huishoudartikelen (9,4 procent) realiseerden deze maand een stevige omzetstijging. Ook winkels in consumentenelektronica (6 procent) zetten meer om dan een jaar eerder; de eerste omzetgroei sinds februari van dit jaar.

Ook de omzet van winkels in recreatieartikelen (2,7 procent) en drogisterijen en parfumerieën (3,6 procent) groeide. Winkels in kleding (-1 procent) en winkels in schoenen en lederwaren (-1,7 procent) hadden echter een omzetdaling. Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juli een omzetstijging van ruim 3 procent.

De online omzet lag in juli ruim 21 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten ruim 20 procent meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 22 procent.

Het CBS meldde verder dat de koopkracht in Nederland vorig jaar met 2,7 procent is gestegen. Dat was de sterkste stijging sinds 2007. De stijging was te danken aan een miljardenpakket aan lastenverlichtingen en een toename van de cao-lonen met gemiddeld 1,8 procent. Daarnaast liepen de consumentenprijzen maar zeer beperkt op. Voor werknemers was de koopkrachtwinst met 4,9 procent het hoogst in 15 jaar. Gepensioneerden zagen hun koopkracht met een plusje van 0,9 procent het minst toenemen.

Reageer op dit artikel