nieuws

Rabobank gaat portefeuille vergroenen

Financieel

Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. Niet alleen voor kantoren, ook voor andere soorten vastgoed.

Rabobank gaat portefeuille vergroenen

Dat meldt Rabobank. Het is de ambitie om binnen tien jaar de hele financieringsportefeuille te vergroenen. Met deze maatregel helpt de bank naar eigen zeggen ‘haar klanten om de waarde van hun investering op lange termijn op peil te houden of zelfs te verhogen’. Deze kan naar verwachting oplopen tot minimaal 1,5  miljard euro zo heeft de bank door CFP laten berekenen.

Met de verplichting van energielabel C voor kantoren vanaf 2023, komt de verduurzaming van vastgoed in Nederland in een stroomversnelling. Anke Verhagen, Projectmanager Duurzaamheid bij Rabo Real Estate Finance: ‘Wij volgen niet alleen de verplichte wetgeving voor kantoren, maar leggen de lat ook hoger voor andere soorten vastgoed, zoals winkels, bedrijfshallen en verhuurde woningen. Daarmee lopen we vooruit op toekomstige maatregelen die in onze visie onvermijdelijk zijn.’
Om te zorgen dat de investering van klanten op langere termijn gewaarborgd blijft, is verduurzaming essentieel. De bank stelt dat 80% van de maatregelen die genomen moeten worden snel te bereiken zijn en dat maar een relatief beperkt aantal panden een potentieel probleem heeft.
Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance: ‘Rabobank financiert naast commercieel vastgoed ook een groot deel van alle bedrijfsgebouwen in Nederland. Met de maatregelen die wij gefaseerd in gaan voeren, verduurzamen we samen met onze klanten dus zo’n 50% van het vastgoed in Nederland. Daarmee gaan wij het verschil maken.’
Rabobank verwacht dat gebouwen die niet verduurzaamd worden, binnen vijf tot tien jaar sterk in waarde zullen dalen. Om dit te voorkomen, zullen bank en klant samen maatregelen bespreken, die voor een klant realistisch en haalbaar zijn.
Rabobank gaat voor een volledig groene portefeuille binnen tien jaar. Hierbij kijkt Rabobank niet alleen naar energielabels, zeker ook naar de mate van circulariteit, vitaliteit voor de lokale omgeving en de exploitatie. Nu al is de Rabobank de grootste financier van transformatieprojecten in Nederland; in ruim zes jaar tijd heeft de bank 1,5 miljoen vierkante meter aan vastgoedtransformaties gefinancierd. Ook werd eerder dit jaar bekend dat Rabo Real Estate Finance het project Hyde Park in Hoofddorp gaat financieren; de grootste gebiedstransformatie van verouderde kantoren in Nederland.
Reageer op dit artikel