nieuws

IVBN: Internationalisering vastgoedvermogensbeheer zet door

Financieel

IVBN: Internationalisering vastgoedvermogensbeheer zet door
Frank van Blokland

Internationalisering vormt de belangrijkste trend in het professionele vastgoedvermogensbeheer. Dat zal de komende jaren waarschijnlijk niet anders worden.

De trends in vastgoedvermogensbeheer vinden een aardige weerspiegeling in het veranderende ledenbestand van IVBN. Toen de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) in 1995 werd opgericht bestond en de leden vrijwel geheel uit Nederlandse pensioenfondsen en een enkele nationale verzekeraar. Thans wordt de 33 leden tellende lijst gedomineerd door van pensioenfondsen afgesplitste vermogensbeheerders, de in vastgoed gespecialiseerde asset managers van verzekeraars en een aantal genoteerde en niet-genoteerde vastgoedfondsen.

De lijst bevat tegenwoordig ook veel internationale namen: CBRE Global Investors, AXA Real Estate, Cromwell Property Group, Klépierre, Patrizia Netherlands en Q-Park. Deels betreft dit vastgoedbedrijven met Nederlandse wortels – waaronder de voormalige boegbeelden van de vaderlandse vastgoedsector ING REIM, Corio en Rodamco Europe – die in buitenlandse handen vielen. Deze zomer werd ook het in Maastricht gesitueerde Europese parkeerbedrijf Q-Park ingelijfd door het Amerikaanse private equityhuis KKR.

Volgens IVBN-directeur Frank van Blokland en senior beleidsadviseur Simon van der Gaast leidt het geen twijfel dat internationalisering al geruime tijd de belangrijkste trend vormt in het professionele vastgoedvermogensbeheer. ‘Dat geldt niet alleen voor buitenlandse partijen die in Nederland beleggen, maar omgekeerd ook voor Nederlandse vermogensbeheerders zoals APG, PGGM en Bouwinvest en Bouwfonds REIM die internationaal beleggen.’ Het IVBN-duo voorziet dat die beweging voorlopig alleen maar verder gaat.

Bij IVBN juichen ze de internationalisering toe, het verbreedt de beleggersbasis, maakt de vastgoedmarkt minder kwetsbaar en heeft de afgelopen jaren evident bijgedragen aan het herstel. Toch ziet Van Blokland wel een nadeel. ‘Je moet realistisch zijn: de omvang van de Nederlandse vastgoedmarkt is natuurlijk in internationaal perspectief relatief klein. Dus hoe groter de Europese fondsen worden, en hoe groter de internationale vermogensbeheerders des te minder specifiek zullen ze naar Nederland kijken. Dat kan in zekere zin dus een bedreiging gaan vormen.’

Meer over de visie van de IVBN over de veranderingen in vastgoedvermogensbeheer in het oktobernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel