nieuws

Hypotheekbond verwacht verdere rentedaling

Financieel

Hypotheekbond verwacht verdere rentedaling

Allianz Vermogen heeft zijn 30-jaars rentetarief voor lineaire NHG-hypotheken vandaag verlaagd naar 2,45 procent. De Nationale Hypotheekbond verwacht door het ECB-beleid verdere rentedalingen.

Daarmee komt de 30-jaars hypotheekrente voor het eerst in lange tijd onder de 2,5 procent. Dat blijkt uit gegevens van Hypotheekrente-app.nl, de vernieuwde app van Nationale Hypotheekbond die alle hypotheekrentetarieven met elkaar vergelijkt. Een belangrijke reden voor deze historisch lage rente is dat de Europese Centrale Bank (ECB) op grote schaal obligaties opkoopt.

‘Daarmee tracht zij de lange rente laag te houden en zo de kredietverlening te stimuleren. Dit moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een oplopende inflatie’, zegt Jeroen Oversteegen, directeur van Nationale Hypotheekbond. ‘De lage rente is ook een gevolg van de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt als gevolg van nieuwe toetreders.’

Oversteegen ziet de inflatie voorlopig niet stijgen, terwijl de waarde van de euro ten opzichte van de dollar de afgelopen periode ook is gestegen. ‘Hierdoor is de verwachting dat het opkoopprogramma van de ECB voorlopig gehandhaafd blijft.’ Hoe het rentebeleid van de ECB er in 2018 uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Voorlopig houdt de centrale bank de druk op de rente. ‘Ik verwacht dan ook nog verdere rentedalingen.’

Reageer op dit artikel