nieuws

Consumentenprijzen augustus gemiddeld 1,4 procent hoger

Financieel

De stijging van de consumentenprijsindex (CPI) was in augustus op jaarbasis 1,4 procent, meldt het CBS. In juli was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder 1,3 procent.

Consumentenprijzen augustus gemiddeld 1,4 procent hoger

De CPI is een belangrijke indicator voor inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Zo heeft het CBS eind augustus bekend gemaakt dat bestaande koopwoningen in juli bijna 8 procent duurder waren dan een jaar eerder en dat de afzetprijzen van de industrie bijna 3 procent hoger lagen dan in juli 2016.
Reageer op dit artikel