nieuws

‘Bruna uit gevarenzone’ ondanks miljoenenverlies

Financieel

Bruna heeft in 2016 net als een jaar eerder een verlies van 7 miljoen euro geboekt. De boekwinkelketen stelt echter het dieptepunt achter zich te hebben gelaten en dit jaar minder verlies te draaien.

‘Bruna uit gevarenzone’ ondanks miljoenenverlies
Bruna-winkel in Stadskanaal

In de jaarrekening over 2016 meldt de keten ook dat het eigen vermogen van de keten eind 2016 6,6 miljoen euro negatief was. Bruna kreeg van aandeelhouder ING extra krediet, waar overigens nog geen gebruik van is gemaakt. Ook dit jaar lukt het Bruna naar verwachting nog niet om zwarte cijfers te schrijven. Toch zijn de resultaten volgens Bruna dit jaar verbeterd, geholpen door veranderingen in het assortiment en door uitbreiding van het winkelbestand.

Vorig jaar waren er geruchten over een mogelijk faillissement van Bruna. Een Bruna-woordvoerster stelt dat er geen reden is bezorgd te zijn over de toekomst van Bruna. De omzet van de winkels daalde vorig jaar met krap 10 procent, vooral door een afname van het aantal winkels. Deuren van niet-renderende winkels werden gesloten. Ook stopte een aantal franchisenemers. Momenteel telt Bruna 300 winkels.

Verder merkt Bruna op dat er nog wel risico’s zijn die de resultaten kunnen drukken. Zo kunnen nieuwe afspraken met leveranciers negatief uitpakken voor de onderneming. Ook groeit het winkelnetwerk mogelijk minder hard dan voorzien waardoor mogelijk ook de beoogde ‘kernomzet’ niet wordt gehaald.

Reageer op dit artikel