nieuws

Britse rente voorlopig niet omhoog

Financieel

De Bank of England (BoE) handhaaft het belangrijkste rentetarief op 0,25 procent hoewel de inflatie richting de 3 procent gaat. Door de Brexit-onzekerheid stelt de BoE de verwachte economische groei naar beneden bij.

Britse rente voorlopig niet omhoog

Dat heeft de Britse centrale bank op 3 augustus besloten tijdens zijn beleidsvergadering. Ook de omvang van het economische stimuleringsprogramma blijft gelijk. Wel verlaagde de bank de vooruitzichten voor de economische groei naar 1,7 procent in 2017 van eerder 1,9 procent en 1,6 procent in 2018 tegen eerder 1,7 procent. Economen hadden al verwacht dat de centrale bank het monetaire beleid onveranderd zou laten. De laatste koerswijziging was in augustus vorig jaar. Toen besloot de centrale bank de rente te verlagen om de economische gevolgen van de Brexit op te vangen.

Directeur Mark Carney stelt dat de lagere groei wordt veroorzaakt door de onzekerheid rond de Brexit. Door de val van de Britse pond van bijna 20 procent sinds juni 2016 stijgt de prijs van importgoederen. Ook de inflatie is hierdoor gestegen naar 2,6 procent tot waarschijnlijk 3 procent in oktober. De gemiddelde loonstijging is slechts 2 procent, waardoor het besteedbaar inkomen van Britse huishoudens afneemt. Het besluit om de rente ongewijzigd te laten was niet unaniem.

Er waren zes stemmen voor een handhaving van de rente en twee stemmen voor een verhoging. Over de omvang van de stimuleringsmaatregelen waren de bestuurders het wel eens. Volgens de beleidsmakers zorgden relatief zwakke economische data ervoor dat de acute noodzaak voor rentestijgingen minder was. Wel is de BoE van mening dat de vooruitzichten van wereldwijde economische groei, Britse bedrijfsinvesteringen en export zullen aanwakkeren. Om de inflatie te beteugelen, moet de rente eigenlijk omhoog. Toch denken de beleidsmakers dat de rentetarieven de komende drie jaar met slechts 0,5 procentpunt verhoogd zullen worden.

Financiële markten zijn wereldwijd gespitst op rentestappen van de centrale banken. In de VS wordt dit jaar nog een renteverhoging van 25 basispunten verwacht. Doordat president Trump de economische groei niet lijkt aan te kunnen zwengelen, hopen markten dat de Federal Reserve in 2018 een pas op de plaats maakt. In de eurozone houden marktvorsers vanaf 2018 rekening met een afbouw van het opkoopprogramma. De ECB-balans is al gegroeid tot ruim 2.000 miljard euro. Ook is er binnen de ECB toenemende druk van landen als Duitsland en Nederland de rente te verhogen.

Reageer op dit artikel