nieuws

‘Van Japanse banken alleen MUFG naar Amsterdam’

Financieel

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) zou zijn Europese hoofdkantoor voor zakenbankactiviteiten al aan het verplaatsen zijn van Londen naar Amsterdam. Vier andere Japanse banken kiezen vanwege het bonusplafond niet voor Amsterdam maar Frankfurt.

‘Van Japanse banken alleen MUFG naar Amsterdam’
MUFG Bank-hoofdkantoor in Londen

Dat bericht de Financial Times op 30 juli op gezag van twee goedingevoerde anonieme bronnen. De FT schreef in november 2016 al dat MUFG in verband met de Brexit naar Amsterdam zou verhuizen. Amsterdam is een logische locatie voor de Japanse bank. Bank of Tokio, onderdeel van MUFG, is al sinds 1985 gevestigd in WTC Amsterdam op de Zuidas. In 2015 breidde de bank het gehuurde vloeroppervlak al uit van 2.000 naar 2.500 m2, liet eigenaar CBRE Global Investors weten. Een van de bronnen nuanceert dat ook Parijs nog niet is afgeschreven als Europees hoofdkantoor van de Japanse zakenbank.

Op dit moment zijn zo’n 160 medewerkers van de zogeheten MUFG Bank (Europe) Amsterdam Head Office aan Strawinskylaan 1887 in Amsterdam gevestigd. Volgens de FT zouden daar nog honderden van de in totaal 2.100 Londense werknemers bij kunnen komen. In de nabije toekomst zal er genoeg verhuurbaar vloeroppervlak in het WTC zijn. CBRE GI is van plan het WTC met 32.000 m2 bvo aan kantoren en voorzieningen uit te breiden. Het hoofdkantoor van alle MUFG-onderdelen zou overigens in Londen blijven.

Vorig jaar meldde FT ook dat twee andere Japanse banken een (gedeeltelijke) verhuizing naar Amsterdam overwogen. Een vierde Japanse bank, Mizuho Financial, had vorig jaar al banen van Londen naar Amsterdam overgeplaatst. De Britse zakenkrant meldt nu echter dat deze Japanse banken uiteindelijk toch voor Frankfurt hebben gekozen, de financiële hoofdstad van continentaal Europa. Zowel voor de banken Mizuho, Nomura, Daiwa Securities en Sumitomo zou het strenge bonusplafond een vestiging in de Nederlandse hoofdstad in de weg hebben gestaan.

Reageer op dit artikel