nieuws

Federal Reserve houdt rente onveranderd

Financieel

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, houdt de rente onveranderd. Dat is de uitkomst van een tweedaagse beleidsvergadering van de Fed.

Daarmee blijft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten op 1 tot 1,25 procent. Het besluit was algemeen verwacht op de financiële markten. In juni krikte de centrale bank de rente nog op. De Fed heeft een verwachting uitgesproken voor nog één renteverhoging dit jaar. De Fed stelde verder dat ‘relatief spoedig’ zal worden begonnen met het afbouwen van zijn omvangrijke balans van 4.500 miljard dollar die werd opgebouwd door het opkoopbeleid.

Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren. Het opkoopprogramma werd al in 2013 stopgezet, maar de Fed herinvesteerde aflopende obligaties. In juni kondigde de centrale bank aan dat de afbouw van de balans waarschijnlijk dit jaar zal beginnen.

Mogelijk kan de Fed bij het rentebesluit in september met een timing komen voor het begin van de afbouw. Volgens een begeleidende verklaring was het rentebesluit unaniem. De Fed herhaalde verder dat de rente geleidelijk verhoogd zal worden, afhankelijk van de economische gegevens. Vrijdag komt een eerste raming naar buiten over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal.

Reageer op dit artikel