nieuws

Oranje Fonds stapt in landbouwgrond

Financieel

Het Oranje Fonds gaat minstens een kwart van zijn fondsvermogen van 250 miljoen euro investeren in landbouwgrond. Uiteindelijk mikt de charitatieve instelling op een grondportefeuille van 200 hectare.

Dat zegt directeur Ronald van der Giessen tegen het Financieele Dagblad. In augustus liet het fonds in het FD nog weten een kwart in hypotheken en vastgoed te willen beleggen. Door de volgens velen benodigde 1 miljoen nieuwe woningen de komende vijftien jaar is landbouwgrond meer in trek als investering. Het fonds heeft een kwart van zijn vermogen op de bank staan. Over dit bedrag van 62,5 miljoen euro ontvangt het Oranje Fonds nauwelijks nog rente. Op dit moment heeft het fonds al 17 procent belegd in vastgoed, 39 procent in aandelen en 19 procent in obligaties.

Sterker, banken zinspelen er steeds meer op dat grote spaarders binnenkort juist de banken moeten betalen. Zelf betalen banken centrale banken 0,4 procent rente om hun tegoeden bij de ECB te stallen. Het Oranje Fonds heeft al 10 miljoen euro geïnvesteerd in landbouwgrond. Uiteindelijke doel is een portefeuille met 200 hectare aan grondposities door heel Nederland. ‘Een stabiele belegging voor de lange termijn’, aldus de directeur. 

Reageer op dit artikel