nieuws

ECB: ‘Geen wijziging rentebeleid”

Financieel

Zoals verwacht handhaaft de Europese Centrale Bank (ECB) het bestaande rentebeleid. De basisrente blijft op 0 procent, de depositorente op 0,4 procent en het opkoopprogramma van (staats)obligaties op een maandelijks aankoopvolume van 80 miljard euro.

In september gingen beleggers ervan uit dat ECB-voorzitter Mario Draghi alvast een verlenging zou aankondigen van het huidige aankoopprogramma dat afloopt in maart 2017. Toen dat uitbleef reageerden zij teleurgesteld en dat trok de aandelenmarkten en ook de vastgoedaandelen in september flink omlaag. Vooral in Nederland en Duitsland is er veel kritiek op het opkoopprogramma. Het zwijgen van Draghi over het opkoopprogramma wordt algemeen gezien als een poging om de noodlijdende bank-en pensioensector een duw in de rug te geven.

Minder interventie van de ECB op de obigatiemarkt betekent dat obligaties aantrekkelijker worden voor beleggers en vastgoedbeleggingen relatief minder attractief. Die twee beleggingsmarkten werken als communicerende vaten.

Het was voor de vijfde keer op rij dat Draghi de bestaande koers handhaaft. Analisten moeten nu uitkijken naar de volgende rentevergadering in december voor details over de verwachte verlenging van het beleid van kwantitatieve versoepeling (QE), schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. Veel economen verwachten nog steeds dat de ECB het opkoopprogramma van obligaties met zes tot negen maanden zal verlengen. (EW) 

Reageer op dit artikel