nieuws

Verkoop Propertize aan Lone Star definitief

Financieel

De verkoop door de Nederlandse Staat van Propertize is op 27 september afgerond. De aandelen zijn overgedragen aan Lone Star Funds.

Verkoop Propertize aan Lone Star definitief

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dat op 27 september geschreven aan de Tweede Kamer. Eind juni tekenden beide partijen de koopovereenkomst, waarmee Propertize voor een bedrag van 895,3 miljoen euro een nieuwe eigenaar zou krijgen. Aan de voorwaarden die op dat moment nog aan de definitieve overdracht werden gesteld, is inmiddels voldaan. Zo hebben de relevante toezichthouders ingestemd met de koop.

Ook heeft de Ondernemingsraad van Propertize positief geadviseerd. De verkoop is in lijn met het advies van NLFI, de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert. De Staat heeft voor de aandelen een bedrag ontvangen van 895,3 miljoen euro, minus 22,5 miljoen euro die wordt uitgekeerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan die samenhangen met de liquidatie van een vastgoedproject.

De verkoop aan Lone Star heeft de Staat 350 miljoen euro opgeleverd, schreef Financiën vorige week in de miljoenennota. De Staat heeft ook de uitstaande staatsgegarandeerde schuld van Propertize, met een waarde van 2,35 miljard euro, overgenomen. De Staat heeft dat bedrag van Propertize ontvangen, samen met de opgelopen rente op de rentebetalingen. Door de overdracht is de staatsgarantie op de financiering vervallen. 

Propertize en Lone Star Funds willen nog niets kwijt over hun strategie. Eerder maakte Dijsselbloem bekend dat de vastgoedfinancier zijn eigen naam mag behouden. Ook ceo Hans Copier blijft vooralsnog aan. In verband met de overname heeft Propertize/Lone Star besloten niet met een halfjaarverslag te komen zoals tot nu toe gebruikelijk. (MvL)

Reageer op dit artikel