nieuws

Montea biedt multinational onderdak

Financieel

Het Belgische vastgoedfonds Montea kan beschouwd worden als het kleine broertje van WDP – of beter: als het kleine neefje. Bestuursvoorzitter Dirk De Pauw van Montea is een verre neef van Toy De Pauw, de sterke man van WDP.

Net als de concurrent is Montea gespecialiseerd in logistiek vastgoed en ook actief in Nederland. De waarde van de totale portefeuille bedroeg eind 2014 zo’n 425 miljoen euro. Vorig jaar boekte Montea een nettowinst van 15,3 miljoen euro.

Onder analisten staat Montea bekend als een fonds voor voorzichtige beleggers, die rendement verwachten van het dividend in plaats van sterk stijgende koersen. Het aandeel, dat is genoteerd aan de effectenbeurs van Brussel, is het afgelopen jaar weliswaar gestegen van 31 naar 37 euro, maar dat is min of meer in lijn met de stijging van de belangrijkste indexen. Veelzeggender wellicht is het feit dat Montea een dividend wil uitkeren van 1,97 euro, precies de winst per aandeel. De koers van Montea is al sinds het in 2006 in de notering kwam, vrij stabiel. De afgelopen jaren noteert het vrij constant iets boven de index.

Samenklontering

Montea is een samenklontering van allerlei kleinere vastgoedbedrijfjes. Toen in 2006 bekend werd dat Dirk De Pauw een beursnotering voor zijn bedrijf voorbereidde, sloten allerlei andere familiebedrijfjes zich bij hem aan, evenals een vastgoedvennootschap van verzekeraar AXA, Banimmo. De meeste bedrijven werden gewoon in cash overgenomen, maar Banimmo kreeg een kleine 10 procent van de aandelen. Eind vorig jaar heeft die aandeelhouder zijn belang in goed overleg met Montea verkocht. De familie De Pauw heeft ongeveer 21 procent van de aandelen in handen. Na het vertrek begin vorig jaar van de eerste CEO van Montea, de ervaren buitenstaander Gerard Van Acker, werd Dirk De Pauw zonder slag of stoot benoemd tot zijn opvolger. Zijn zwager Peter Snoek, getrouwd met Dirks zuster Dominika De Pauw, is al sinds de beursgang chief operating officer.

Volgens een van de analisten die Montea volgen, beschikte het fonds in de beginjaren over middelmatig vastgoed. Daar is de afgelopen jaren duidelijk verandering in gekomen. Nieuwe locaties werden gebouwd of overgenomen, en bestaand vastgoed werd verkocht of drastisch gerenoveerd. De oude DHL-site in Grimbergen kon vorig jaar volledig worden opgeknapt nadat er een huurovereenkomst voor negen jaar werd gesloten met Caterpillar. Opmerkelijk detail is dat die locatie in gezamenlijk eigendom is van Montea en WDP. Naast Caterpillar heeft Montea nog enkele grote namen in zijn klantenbestand, zoals Sanofi, Tupperware, Coca Cola en de Belgische chocoladegigant Callebaut.

 Snelle groei

Dirk De Pauw is van plan Montea snel verder te laten groeien. Dit jaar zou het bedrijf voor 500 miljoen euro aan vastgoed in portefeuille moeten hebben. Enkele weken geleden telde Montea bijna zeven  miljoen euro neer voor een distributiecentrum in Frankrijk, en lanceerde het de plannen voor twee projecten in België, à raison van negentien euro. De Belgische bank KBC verhoogde onmiddellijk zijn winstinschattingen. Voor DHL ontwikkelt Montea bedrijfsruimte bij de luchthaven van Brussel.

Om die ambities te verwezenlijken volgt Montea verschillende wegen. Met een obligatielening tegen een rente van ruim 3,3 procent haalde het dertig miljoen euro op. Een emissie van nieuwe aandelen leverde nog eens 52,5 miljoen euro eigen vermogen op. Beleggers stonden in de rij.

Auteur: René Bogaarts

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt mei 2015.

Reageer op dit artikel