nieuws

Exploitatie NS-restaurants Burgerking naar HMS

Financieel

NS Stations gaat nog dit jaar de exploitatie van zijn Burgerking-winkels overdragen aan HMS Host. Het vastgoed blijft in handen van NS.

Exploitatie NS-restaurants Burgerking naar HMS

Dat laat NS Stations weten aan Vastgoedmarkt. Begin dit jaar kondigde de inmiddels afgetreden NS-topman Timo Huges al te stoppen met de exploitatie van de winkels. ‘De komende drie tot vijf jaar zoeken we naar andere exploitanten van onze winkels op NS-stations. Zo gaat de exploitatie van Burgerking naar HMS Host, die de tender hiertoe heeft gewonnen. Als de raad van commissarissen hiermee instemt, kan de overdracht nog dit jaar plaatsvinden’, aldus NS-woordvoerder Eric Trinthamer.

HMS Host exploiteert al zeventig restaurants en horecapunten op Schiphol. NS exploiteert 350 winkels op NS-stations met eigen winkelformules als De Broodzaak, Kiosk en Julia’s. Deze winkels maken 40 procent uit van de totale winkelportefeuille van NS. De overige 60 procent bestaat uit franchiseformules. Dit vastgoed is ook in bezit van NS Stations. De bezettingsgraad in oktober bedraagt 94 procent, aldus NS Stations op zijn website.

De woordvoerder benadrukt dat NS Stations eigenaar blijft van al het winkelvastgoed. NS Stations is met een omzet van minstens 700 miljoen euro na McDonald’s en Van der Valk het op twee na grootste horecabedrijf van Nederland. De NS-winkels verrichten dagelijks 267.500 transacties en verkopen wekelijks alleen al 415.000 miljoen kopjes koffie.

Ook ontwikkelt de NS-tak nog commercieel vastgoed op met name de grootste stations (sleutelprojecten). Bovendien blijft NS exploitant en beheerder van de stationsgebieden en van de stationsgebouwen. NS stoot wel beetje bij beetje zijn grondportefeuille af. Met zo’n 4.800 hectare grond in en rond de spoorzones is NS wel nog een van de grootste private grondeigenaren van Nederland.

Reageer op dit artikel