nieuws

Boekverlies Macintosh op Fashion UK nog groter

Financieel

Retailconcern Macintosh heeft zijn Britse schoenenketens Brantano en Jones Bootmaker voor 17 miljoen euro verkocht aan Alteri Investors. Dat levert Macintosh een boekverlies op van 53 miljoen euro.

Boekverlies Macintosh op Fashion UK nog groter

Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van het beursgenoteerde winkelconcern. Half oktober kondigde Macintosh aan een boekverlies op de Britse ketens van 40 miljoen tot 50 miljoen euro te lijden. Als gevolg van deze winstwaarschuwing stortte de koers van het aandeel in. Nadat De Telegraaf meldde dat de verkoop van woonwinkelketen Kwantum ook veel minder zou opleveren dan het voorziene bedrag van 50 miljoen euro, dook de koers naar een dieptepunt van 62 eurocent.

Nu het verlies op Fashion UK hoger uitpakt dan voorzien, krijgt het aandeel opnieuw klappen. Rond het middaguur staat het ruim 16 procent lager op 67 eurocent. Eerder dit jaar verkocht het concern Nea International. Macintosh zal de totale verkoopopbrengst van Nea en Fashion UK van 36 miljoen euro volledig aanwenden voor schuldaflossing. Niettemin meldde Macintosh in het derde kwartaal het verlies uit voort te zetten activiteiten bijna te hebben gehalveerd naar 3,6 miljoen euro van 6,2 miljoen euro in dezelfde periode in 2014.

Ook boekte het concern een 1,8 procent hogere omzet (like-for-like) in deze periode. Het eerder ingezette herstel zet zich versterkt door, aldus Macintosh. In september steeg de omzet uit vergelijkbare winkels zelfs 9 procent. In absolute zin daalde de omzet van de schoenenketens in de Benelux met 5 miljoen euro naar 108,4 miljoen euro. Deze omzet is echter gerealiseerd met zestig winkels minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: 31 minder Nederlandse winkels en 29 minder vestigingen in België en Luxemburg.

Over de verkoop van Kwantum laat het retailconcern zich niet uit. De omzet van Kwantum in de eerste negen maanden bedroeg 153 miljoen euro, bijna 12 procent meer dan dezelfde periode in 2014. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) steeg in die periode naar 3,2 miljoen euro van 2,3 miljoen. Het laatste kwartaal rekent Macintosh traditiegetrouw op een substantieel beter bedrijfsresultaat dan in de voorgaande maanden.

Reageer op dit artikel