nieuws

Beleggingsfonds van 250 miljoen geeft Wonam slagkracht

Financieel

Beleggingsfonds van 250 miljoen geeft Wonam slagkracht

De Amsterdamse woningbouworganisatie Wonam beheert een beleggingsfonds met een vermogen van 250 miljoen euro, dat in de komende vijf jaar wordt opgebouwd door de bouw van middensegment huurwoningen in Amsterdam.

Het vermogen is afkomstig van vier Nederlandse vermogende families. Het ontwikkelen voor een beleggingsfonds is een gevolg van een aanpassing van de strategie. Eerder ontwikkelde Wonam plannen die als belegging aan de betrokken families werd aangeboden. Door de felle concurrentie om bouwlocaties voor woningen in Amsterdam besloten de families een geoormerkt bedrag in een fonds onder te brengen, om de slagkracht van Wonam te vergroten.

Het beleggingsfonds wordt beheerd door Carolyn van Duijvendijk-Koster, die Wonam in 2011 samen met zakenpartner Robert Kohsiek oprichtte. Tot en met 2015 ontwikkelde Wonam al 900 woningen. ‘Het fonds biedt ons een afzetgarantie. De betrokken family offices wilden de samenwerking met Wonam graag verdiepen’, verklaart Van Duijvendijk de wijziging in strategie.

De helft van de benodigde financiering komt steeds uit het fonds, de andere helft wordt geleend bij de bank. Daarmee reikt de polsstok van Wonam inmiddels tot een half miljard euro voor de komende vijf jaar. Alle projecten worden langs een meetlat van vijf criteria gelegd: middensegment huur, 2-3 kamerappartementen aangevuld met studio’s, Amsterdam, aan de ring A10 (erbinnen en erbuiten) en nabij een OV-knooppunt.

Een recent aangekondigde ontwikkeling die voor het fonds wordt gebouwd is De Toorop, een project voor 176 appartementen aan de Jan Tooropstraat 649. Het is het eerste sloop/nieuwbouwproject dat Wonam doet. Ook het lopende project van de woontoren Steltloper met 126 appartementen aan de Amsterdamse Ertskade is in het fonds ingebracht.

‘De sterke concurrentie maakt dat wij snelheid moeten maken. Met het beleggingsfonds hebben wij onze organisatie echt aangepast aan de veranderende markt’, vertelt Van Duijvendijk. De Wonam-organisatie is uitgebreid met een senior projectontwikkelaar en een controller; naar een extra ontwikkelaar wordt nog gezocht. ‘Omzetting van 250 miljoen euro in woningen binnen een aantal jaren is een aanzienlijke opgave.’

Toch wil Wonam klein en wendbaar blijven. ‘Wij zullen groeien naar een kernbezetting van tien mensen. Zodra dat te krap wordt, schakelen wij op projectbasis zzp’ers uit ons netwerk in. Bovendien vinden wij het prettig om ook kantoor te houden op de bouwplaats. Het mag nooit een papieren exercitie worden.’

De constructie met het beleggingsfonds is in Nederland bijzonder, maar komt in het buitenland veel voor. ‘Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Maar in Nederland werkt ook een ontwikkelende belegger als Amvest volgens dit principe. Je bouwt een langdurige relatie op met een groep beleggers. Wij hebben echt een langetermijnhorizon.’

Voor nieuwe projecten zocht Wonam tot nu toe vooral langs de ringweg A10 ten zuiden van het IJ. ‘Door de aanleg van de Noord-Zuidlijn wordt ook Noord interessant. Daar heeft de gemeente nog een aantal interessante posities. Ook zoeken wij de samenwerking met ontwikkelende aannemers, andere beleggers en corporaties.’

Reageer op dit artikel