nieuws

EPRA: betere concurrentiepositie Nederlandse FBI’s

Financieel

Het Nederlandse equivalent van de Real Estate Investment Trust (REIT), de Fiscale Beleggingsinstelling (FBI), zal vanaf dit jaar beter kunnen concurreren met soortgelijke instellingen elders in Europa. Dat concludeert de European Public Real Estate Association (EPRA).

EPRA: betere concurrentiepositie Nederlandse FBI’s

Dit is het resultaat van nieuwe regelgeving die bepaalt dat sommige aanvullende diensten onder hetzelfde speciale belastingregime vallen als de kernbeleggingsactiviteiten van deze beursgenoteerde vastgoedbedrijven.

Deze additionele bedrijfsactiviteiten moeten worden uitgevoerd door een reguliere, fiscaal belastbare dochteronderneming van de FBI en kunnen diensten zijn zoals vergaderruimte beschikbaar stellen, interne catering, energie leveren aan huurders en de inzet van sociale media en marketingtools in bijvoorbeeld winkelcentra. De mogelijkheden voor FBI’s om aan vastgoedbeheer te doen in de context van een joint venture zijn eveneens verruimd.

Ronald Wijs, lid van EPRA’s fiscale commissie, noemt de herziening een belangrijke verbetering. ‘Hierdoor zullen FBI’s hun vastgoedportefeuilles op een meer dynamische wijze kunnen beheren en tegelijkertijd tegemoet kunnen komen aan de veranderende wensen van beleggers en huurders. Het gevolg is dat FBI’s op een meer gelijkwaardig speelveld kunnen concurreren met REIT’s in andere landen. De Nederlandse sector voor beursgenoteerd vastgoed heeft met steun van EPRA nauw overleg gevoerd met het ministerie van Financiën om deze uitermate positieve herziening van de regels te bewerkstelligen.’

Philip Charls, CEO van EPRA: ‘We zien dit duidelijk als een stap in de goede richting van het Nederlandse FBI-regime; hierdoor krijgen Nederlandse Fiscale Beleggingsinstellingen meer ruimte en flexibiliteit om hun expertise in te zetten voor zowel huurders als stakeholders. Dit resultaat is opnieuw een goed voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen EPRA en haar lokale leden.’

Met zes bedrijven en een gecombineerde marktkapitalisatie van 24 miljard euro (ongeveer 30 procent van de index) vormen de Nederlandse Fiscale Beleggingsinstellingen na het Verenigd Koninkrijk de grootste component van de FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe REIT’s Index. Het betreft Unibail-Rodamco, Corio, Eurocommercial Properties, Wereldhave, Vastned Retail en Nieuwe Steen Investments. De totale marktkapitalisatie van deze index, die bestaat uit 43 beursgenoteerde bedrijven, was medio januari 79 miljard euro.

Reageer op dit artikel