nieuws

Positief resultaat niet-genoteerd vastgoed

Financieel

Het totaalrendement van de niet-genoteerde Europese vastgoedfondsen is in het derde kwartaal uitgekomen op 0,82 procent. Fondsen met een hoger risicoprofiel (‘value added’) deden het beter dan gemiddeld met een rendement van 1,24 procent. Dat blijkt uit de jongste kwartaalindex van INREV, de Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed.

Naar sector gemeten, scoorden logistiek/industriële fondsen het best (1,76 procent), gevolgd door winkelvastgoed (0,85 procent). Kantoren (-0,76 procent) en woningen (-0,37 procent) waren verliesgevend. Op landenniveau boden Britse fondsen het meeste rendement (+2,23 procent) gevolgd door Finse (+2,07 procent) en Franse (1 procent). De Nederlandse fondsen vertoonden voor het vijfde opeenvolgende kwartaal een negatief rendement (-0,21 procent). Het resultaat van Duitse fondsen kleurde voor het eerst weer rood (-1,08 procent).

De fondsen in Zuid-Europa deden het met -0,91 procent minder slecht dan in het tweede kwartaal (-3,58 procent). De fondsen die actief zijn in West-Europa versloegen met 1,14 procent de index. Caspar Hesp, directeur Research en Marktinformatie bij INREV, noemde de uitkomsten ‘bemoedigend’. Ze geven volgens hem reden voor ‘optimisme’.

Reageer op dit artikel