nieuws

Vastgoedrendementen verbeteren langzaam

Financieel

De vastgoedmarkt trekt heel voorzichtig aan. Institutioneel vastgoed toonde een verbetering met 0,2 procent in het derde kwartaal, een lichte toename vergeleken met de 0,0 procent rendement in het eerste en tweede kwartaal. Dat blijkt uit de IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoed Index.

Het totaal rendement in de laatste twaalf maanden was 0,2 procent, terwijl het vijfjaars jaargemiddelde 1,3 bedroeg. Vastgoedaandelen rendeerden beter dan obligaties, maar deden het slechter dan aandelen. Vastgoedaandelen behaalden een rendement van 4,2 procent (JP Morgan 7-10 years/MSCI), aandelen een rendement van 10,3 procent (MSCI). Vastgoedwaarden daalden in het derde kwartaal met 1,2 procent. Dat was een fractie minder dan de 1,3 procent in het tweede kwartaal. Het direct rendement lijkt weer te verbeteren. Het bedroeg 1,4 procent in het derde kwartaal, tegen 1,3 procent in het tweede kwartaal.

Gemiddeld genomen stabiliseerden de leegstandspercentages in het derde kwartaal. Maar de leegstand van winkels en kantoren steeg nog steeds geleidelijk. Bij winkels ging het om 4,5 procent in het derde kwartaal (was 3,6 procent in de eerste drie maanden van 2013) en bij kantoren om 15,8 procent (13,7 procent in het eerste kwartaal). Het totaal rendement in de sector woningen (de grootste sector in de index) verbeterde tot 0,1 procent. In het eerste en tweede kwartaal daalde het rendement nog met respectievelijk 0,1 en 0,2 procent.

Ook bedrijfsruimten toonden een positief totaal rendement met 0,6 procent (-0,4 procent in het tweede kwartaal). De daling in het totaal rendement voor kantoren is tot stilstand gekomen. Het totaal rendement voor kantoren stabiliseerde nagenoeg met -0,7 procent, tegenover -0,6 procent in het tweede kwartaal. De sector winkels behield een positief totaal rendement van 0,8 procent. Afwaarderingen blijven de bepalende factor voor de relatief lage vastgoedrendementen in het derde kwartaal. Alle sectoren lieten een negatief indirect rendement zien. Maar de huuropbrengst uit woningen groeide met 1,3 procent.

Reageer op dit artikel