nieuws

Plaatsing Wereldhave-obligaties mislukt

Financieel

Vastgoedfonds Wereldhave werd gisteren 26 november naar eigen zeggen ‘onaangenaam verrast’ toen het plan mislukte om oud schuldpapier op te kopen en een nieuw pakket te plaatsen met een lagere couponrente. ‘Onze voorwaarden van deze combinatiedeal waren kennelijk niet interessant genoeg voor beleggers ’, reageerde Jaap Fit, director Investor Relations van Wereldhave.

Plaatsing Wereldhave-obligaties mislukt

Het fonds wilde converteerbare obligaties ter waarde van 230 miljoen euro terugkopen. Deze obligaties met een couponrente van 2,875 procent verlopen in 2015. Vervolgens wilde Wereldhave 200 tot 220 miljoen euro ophalen met de uitgifte van een nieuwe converteerbare vijfjarige obligatielening, met een vaste coupon van 0,875 tot 1,375 procent. De kopers hadden het recht om deze nieuwe obligaties om te wisselen in aandelen Wereldhave tegen een premie van 20 tot 25 procent. Deze conversieprijs was gebaseerd op de gemiddelde aandelenkoers tussen de lancering en prijsstelling van de nieuwe obligaties.

Volgens Fit struikelden de beleggers in converteerbare obligaties vooral over de dividendbescherming, waaraan Wereldhave bleef vasthouden. Dat het plan mislukte, is geen ramp. Het fonds heeft met een schuldratio van minder dan 30 procent een van de sterkste balansen in de beursgenoteerde vastgoedsector. ‘Maar vervelend is het wel’, aldus Fit.

UBS, Barclays en ABN Amro adviseerden het vastgoedfonds bij de mislukte transactie. Hoe zeer ervaren partijen als UBS en Barclays zich zo konden vergissen in het marktsentiment, is voor Wereldhave ‘een raadsel’. Het fonds gaat nu andere mogelijkheden onderzoeken om het schuldprofiel te optimaliseren.

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel