nieuws

‘DNB-actie Libor had eerder gekund’

Financieel

De Nederlandsche Bank (DNB) had ‘een paar maanden’ eerder in actie kunnen komen bij zaak rond de Liborfraude bij de Rabobank. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag 12 november tegen RTL Z.

‘DNB-actie Libor had eerder gekund’

Al in 2008 deed de Amerikaanse toezichthouder onderzoek naar mogelijke manipulatie met de Liborrente door banken. In 2010 werden daar andere toezichthouders bij betrokken. Pas in 2011 kwam DNB erbij. ‘Je kunt zeggen dat dat een paar maanden eerder had gekund, maar het is niet zo dat het vanaf het begin had gemoeten’, aldus Dijsselbloem.

De les die de minister hieruit trekt is dat als een buitenlandse toezichthouder een Nederlandse bank ‘op de korrel heeft’, DNB dan onmiddellijk ook zelf moet kijken wat er aan de hand is. De centrale bank is het daar mee eens. De rol van DNB hoeft van Dijsselbloem verder niet onderzocht te worden. ‘Het is duidelijk waarom bepaalde stappen zijn gezet.’ De Liborrente ligt aan de basis van de rente voor veel financiële producten waaronder hypotheken en commercieel vastgoedleningen.

Dijsselbloem herhaalde dat wat hem betreft serieus bekeken moet worden of bij de Rabobank ontslagen fraudeurs alsnog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Hij ontkende dat hij het Openbaar Ministerie (OM) onder druk heeft gezet om dat te doen of er bij de Rabobank op aan heeft gedrongen om aangifte te doen. Wel is de Rabotop op de hoogte van zijn standpunt. Dat het OM zegt dat het geen aanmoediging van de minister nodig heeft, vindt Dijsselbloem ‘een geruststellende gedachte’.

Reageer op dit artikel