nieuws

Deflatie dreigt in Zuid-Europa en Ierland

Financieel

Het gemiddelde prijspeil in Griekenland en Cyprus is in oktober stevig gedaald, terwijl deflatie ook op de loer ligt in Spanje, Portugal en Ierland. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de inflatie in het eurogebied, die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag publiceerde.

Deflatie dreigt in Zuid-Europa en Ierland

In Griekenland lagen de prijzen van consumptiegoederen in oktober gemiddeld 1,9 procent lager dan een jaar eerder. In Cyprus ging het prijspeil met 0,5 procent omlaag, in Ierland werd het leven voor consumenten 0,1 procent goedkoper. In Spanje en Portugal stagneerden de prijzen.

Deflatie, een aanhoudende daling van het prijspeil, vormt een risico voor het economisch herstel in de zwakkere eurolanden. Het kan consumenten ertoe aanzetten aankopen uit te stellen, in de verwachting dat de prijzen verder zullen dalen. Dit tast de winstgevendheid van bedrijven aan, waardoor de werkgelegenheid verder in het gedrang komt. Daarbij zorgt deflatie er ook voor dat schulden relatief duurder worden, waardoor het lastiger wordt ze af te lossen.

In de hele eurozone nam de inflatie vorige maand af tot gemiddeld 0,7 procent, tegen 1,1 procent in september. Die raming week niet af van de schatting die eind vorige maand werd gepresenteerd. De hoogste inflatie werd vorige maand gemeten in Estland (2,2 procent) en Finland (1,7 procent). Volgens de Europese meetmethode bedroeg de geldontwaarding in Nederland 1,3 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde vorige week onverwacht de rente in de eurozone, in een poging de inflatie te stimuleren en de economische groei te ondersteunen. De ECB mikt op een inflatie in het eurogebied van ongeveer 2 procent. Vooral in Spanje is de inflatie de afgelopen maanden sterk afgekoeld. In juli gingen de prijzen in dat land nog met bijna 2 procent op jaarbasis omhoog. In Ierland stagneren de prijzen sinds augustus, terwijl het prijspeil in Griekenland al geruime tijd daalt.

Reageer op dit artikel