nieuws

‘Wereldspelers willen Europese winkelbeleggers overnemen’

Financieel

Grote Amerikaanse en Australische vastgoedbedrijven zoals Simon Property en Westfield oriënteren zich momenteel in continentaal Europa op overnames van winkelvastgoedfondsen.

De gemakkelijkste overnameprooi is Corio, de aantrekkelijkste is de Franse winkelbelegger Klepierre. Dat schrijven de vastgoedanalisten van ABN Amro in een speciaal rapport Who’s next? over de overnames in de Europese vastgoedsector. Als andere mogelijke kandidaten voor overname worden onder meer genoemd Rodamco Europe, Eurocommercial Properties en VastNed Retail. De afgelopen vier jaar zijn volgens de bank zeventig beursgenoteerde vastgoedbedrijven overgenomen. De koersen van de Europese winkelfondsen liggen gemiddeld 10 procent boven de intrinsieke waarde. Niettemin is het volgens de rapporteurs slechts een kwestie van tijd dat nieuwe overnames zich aandienen. Simon Properties en Westfield zijn niet voor niets lid geworden van de European Public Real Estate Association (Epra). De biedingen zullen in het algemeen toch op weinig enthousiasme stuiten bij Europese aandeelhouders, omdat goed winkelvastgoed schaars is, de rente waarschijnlijk laag blijft en de rendementen tussen de 8 à 10 procent liggen. ‘Het is gewoon lastig om andere geschikte beleggingen te vinden’, aldus de onderzoekers. Een overnamebod met de mogelijkheid van aandelenruil zou dan ook waarschijnlijk de kans van slagen aanzienlijk verhogen.    

Reageer op dit artikel