nieuws

VB vreest gedwongen verkoop vastgoed door kabinetsplannen

Financieel

Het kabinet wil per 1 januari 2006 de fiscale aftrek van prepensioenpremies beëindigen om te bevorderen dat mensen langer blijven doorwerken.

Verder werkt het aan een regeling, waardoor mensen vanaf die datum al hun opgespaarde tegoed gebruiken voor een aanvulling op het ouderdomspensioen (vanaf 65 jaar) of om in de nieuwe levensloopregeling te stoppen. Ook kunnen zij het geld – onder nog nader uit te werken voorwaarden – opvragen.Een ‘run’ op opgespaarde tegoeden is niet uitgesloten. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) schat dat voor heel Nederland ongeveer 50 miljard euro aan prepensioengeld uitstaat. ‘Een deel zal worden opgevraagd’, aldus een woordvoerder. Om daaraan te voldoen, moeten fondsen vastgoed, aandelen en obligaties verkopen. ‘Dit brengt grote risico’s met zich mee voor de stabiliteit van de financiële markten.’     

Reageer op dit artikel