nieuws

stedenfonds amsterdam succesvol geplaatst

Financieel

De plaatsing van de aandelen in het Stedenfonds Amsterdam is succesvol verlopen.

Met de inschrijving door zes Nederlandse pensioenfondsen op de aandelen is het fonds geplaatst. Het vastgoedfonds zal de komende vijf jaar voor ongeveer 275 miljoen euro aan woningen in het middeldure huursegment inclusief parkeerplaatsen en bedrijfsruimten in Amsterdam verwerven. Het Stedenfonds Amsterdam is een initiatief van de Amsterdamse woningcorporaties Het Oosten en De Key en projectontwikkelaar Rabo Vastgoed die gezamenlijk 15 procent van de aandelen van het fonds zullen houden. Het fonds is het eerste beleggingsfonds in Nederland dat institutionele beleggers de mogelijkheid biedt rechtstreeks te investeren in, op initiatief van corporaties, ontwikkelde huurwoningen in het middensegment. Door een professioneel en permanent beheer van alle woningen en de directe omgeving, zullen niet alleen het wooncomfort, de duurzaamheid en de veiligheid worden bevorderd, maar zal ook het hele gebied in waarde kunnen stijgen. Naast de huurinkomsten, bepaalt deze waardestijging het totale rendement van de aandeelhouders van het Stedenfonds. Met deze aanpak wordt gestreefd het indirecte rendement van de ROZ/IPD-index voor woningen te overtreffen. Al in 2006 zullen ruim 260 woningen (ongeveer 60 miljoen euro) aan het Stedenfonds worden opgeleverd. Tot 2010 zal de Eerste Amsterdamse Gebiedsonderneming – de samenwerking tussen De Key, Het Oosten en Rabo Vastgoed die onder andere verantwoordelijk is voor deze ontwikkeling – de ruim 1200 resterende woningen (ongeveer 215 miljoen euro) ontwikkelen en op exclusieve basis aan het Stedenfonds verkopen. De gebieden die nu door de initiatiefnemers zijn aangewezen, betreffen: Eendrachtsparkbuurt (Geuzenveld), Wibautas (Amsterdam-Oost), Van Hasseltkanaal (Amsterdam-Noord) en Haveneiland-Oost (IJburg).

Reageer op dit artikel