nieuws

?schaduwboeking van volkerwessels nagemaakt’

Financieel

De nieuwe schaduwboekhouding die vorige week opdook in de bouw is nep.

Dat concludeert bouwconcern VolkerWessels na bestudering van de boekhouding, waarin dochterbedrijf Boender en Maasdam een prominente rol speelt. Volgens het bouwbedrijf zijn de documenten opgesteld door een directeur die begin 2004 ontslagen is.Tegen de gewezen directeur loopt nog een civiele rechtszaak, omdat hij zichzelf zou hebben bevoordeeld ten koste van het bedrijf. Volgens VolkerWessels heeft hij de schaduwboekhouding nagemaakt en doorgespeeld naar de pers. De gegevens die daarin staan over bedrijven, aanneemsommen en data kloppen niet, aldus het bouwconcern donderdag. De documenten repten van prijsafspraken die werden gemaakt in maart en november 2003, dus na afronding van de parlementaire enquête over de bouwfraude. VolkerWessels liet vorige week al direct weten dat de boekhouding niet deugt. Vervolgens heeft het bouwconcern een onderzoek ingesteld naar de documenten. Dat onderzoek onderschrijft de eerste reactie, aldus VolkerWessels. Het bouwconcern is verontwaardigd dat op basis van de in zijn ogen ondeugdelijke boekhouding verhalen zijn verschenen over nieuwe fraude in de bouwsector. VolkerWessels en andere bedrijven voelen zich hierdoor in diskrediet gebracht. Het concern overweegt daarom juridische stappen.De opgedoken schaduwboekhouding lokte vorige week stevige reacties uit. In de politiek werd gepleit voor heropening van de enquête. De documenten zijn ook in handen van de kartelwaakhond NMa, die er actief naar kijkt. Een woordvoerder van de mededingingsautoriteit zei benieuwd te zijn naar de bevindingen van VolkerWessels en de onderbouwing daarvan.

Reageer op dit artikel