nieuws

rodamco europe ziet resultaat fors stijgen

Financieel

Winkelbelegger Rodamco Europe heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een direct beleggingsresultaat (winst uit huuropbrengsten) behaald van 93,7 miljoen euro.

Dit is ruim 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het indirecte beleggingsresultaat (de stijging van de waarde van de bezittingen) ging omhoog met 151,1 miljoen. Daarmee steeg de nettowinst in de verslagperiode met 68,7 procent naar 244,8 miljoen euro.Ondanks de flinke verbetering van het resultaat, houdt het bedrijf vast aan de eerder afgegeven winstverwachting voor dit jaar. Het rekent op een direct resultaat van meer dan 7 procent. De grote stijging van het directe resultaat verklaart Rodamco Europe uit enkele overnames en gestarte projecten vorig jaar, zoals het Stadshart Amstelveen. ‘Daarom is het resultaat in het eerste kwartaal niet representatief voor het hele jaar’, aldus het bedrijf.Bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff toonde zich niet onder de indruk van de verkoopadviezen dat een aantal buitenlandse analisten vorige week afgaf op zijn onderneming. ‘Ik kan er weinig over zeggen. We zijn in ieder geval zeer tevreden met onze resultaten’. Hulshoff ziet de Nederlandse economie duidelijk ten goede keren. Dat heeft ook effect op Rodamco Europe. In het eerste kwartaal gingen de huuropbrengsten met 2,5 procent omhoog. Hulshoff denkt dat de opbrengsten in de rest van dit jaar ook een stijgende lijn laten zien. De bezettingsgraad van de bezittingen van Rodamco Europe, vooral winkelruimte, nam licht af naar 97,7 procent, van 97,9 procent aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar. In de achterliggende periode groeide de beleggingsportefeuille met 2,5 procent naar 9,3 miljard euro. Eind vorig jaar was dat nog 9,1 miljard euro. Hulshoff sprak van een ‘aanhoudend sterke vraag’ in het eerste kwartaal. ‘Wij blijven kijken naar investeringsmogelijkheden in de winkelssector in heel Europa’, voegde hij eraan toe. Volgens de topman is het wel zo dat ‘kansen van hoge kwaliteit in de huidige omstandigheden gelimiteerd en duur zijn’. Rodamco Europe heeft een investeringspot van 2,5 miljard euro. Daarvan is 37 procent al bestemd voor concrete projecten.

Reageer op dit artikel