nieuws

rodamco europe boekt uitstekende resultaten

Financieel

Winkelvastgoed belegger Rodamco Europe heeft uitstekende resultaten geboekt in de eerste helft van dit jaar.

De nettowinst voor aandeelhouders steeg met 63 procent tot 669 miljoen euro. De waarde van de beleggingsportefeuille nam met 8,6 procent toe tot 9,9 miljard euro. Bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de magische 10 miljard euro grens binnenkort wordt overschreden. Geen gewaagde uitspraak. Het afgelopen halfjaar nam de beleggingsportefeuille met 778 miljoen euro toe naar 9,87 miljard euro. Voor het grootste deel (544,5 miljoen euro) was dat te danken aan het herwaarderingsresultaat op onroerendgoedbeleggingen door dalende aanvangsrendementen (‘shield shift’) door de ‘de golf van geld die wordt uitgestort door internationale beleggers over de directe Europese vastgoedmarkten. Volgens Hulshoff bedraagt het netto-aanvangsrendement op vastgoedbeleggingen thans 5,7 procent, terwijl dat eind 2005 nog 6,1 procent was. Waarschijnlijk zal die trend nog wel even aanhouden.En dan is er natuurlijk nog die kolossale ontwikkelingspijplijn ter waarde van 2,3 miljard euro. Rodamco verwacht dat in de resterende maanden van dit jaar twee grote projecten in exploitatie komen: Stadshart Almere (79.000 m2) en het 89.100 m2 omvattende Zlote Tarasy in Warschau. Het grootste deel van de winkels in Stadshart Almere is al geopend op 19 april 2006. De oplevering van Zlote Tarasy staat voor ‘november of december’ op de rol. De geschatte ontwikkelingskosten bedragen in totaal 157 miljoen euro voor Rodamco, dat voor 50 procent eigenaar wordt. De andere helft blijft eigendom van ontwikkelaar ING Real Estate. Het project heeft veel vertraging opgelopen in het verleden door problemen rond de vergunningsverlening. Zover Hulshoff bekend zijn inmiddels alle vergunningen afgegeven aan de ontwikkelaar, die verantwoordelijk is voor turn key oplevering. Rodamco verwacht dat het direct resultaat na belasting over het gehele jaar met meer dan 7 procent zal stijgen.

Reageer op dit artikel