nieuws

portefeuille achmea vastgoed groeit

Financieel

In 2005 is het beheerd vermogen van Achmea Vastgoed met 7 procent toegenomen tot 7,2 miljard euro.

Het bedrijf richt zich op hoogrenderende beleggingen in plaats van groei van de portefeuille.’Ondanks de moeilijke onroerend goedmarkt, is Achmea Vastgoed in staat geweest een positieve waardeontwikkeling voor haar klanten te realiseren’, meldt het moederbedrijf, verzekeraar Eureko, in een toelichting op de jaarcijfers 2005. In augustus vorig jaar kregen Eureko en Rabobank toestemming voor de samenvoeging van hun verzekeringsdochters Achmea en Interpolis.Eureko oefent haar bancaire activiteiten in Nederland uit via Achmea Bank Holding (hypotheken en particulier bankieren) en Staalbankiers, en via de activiteiten op het gebied van consumptief krediet bij Friends First in Ierland.De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt blijft sterk. De rente is in 2005 verder gedaald en heeft geresulteerd in een hoge hypotheekproductie,gecombineerd met een hoog volume aflossingen doordat klanten ervoor kozen hun hypotheek over te sluiten om te kunnen profiteren van de lage rente. De nettogroei van de hypotheekportefeuille in 2005 was bescheiden en lager dan in 2004, doordat de aflossingen sneller groeiden dan het volume aan nieuw gesloten hypotheken.De nettorentemarge stond aanzienlijk onder druk. De toegenomen concurrentie van grote bedrijven op de Nederlandse hypotheekmarkt heeft geresulteerd in lagere marges op de portefeuille. De toename van de nettorentemarge is vooral toe te schrijven aan de hogere boeterente die is ontvangen op aflossingen.

Reageer op dit artikel