nieuws

corio wil verder in turkije ondanks valutaproblemen

Financieel

Het direct resultaat van winkelvastgoedbelegger Corio is in het eerste halfjaar met 1,5 miljoen euro teruggelopen tot 98,9 miljoen euro.

Dankzij het positieve herwaarderingsresultaat van 194 miljoen euro steeg de nettowinst met maar liefst 61 procent tot 268,3 miljoen euro. Ondanks valutaproblemen wil het vastgoedbedrijf uit Utrecht fors verder groeien in Turkije.De lichte terugval van het direct resultaat hangt volgens topman Jan de Kreij samen met een aantal eenmalige kwesties, waaronder de koersval van de Turkse lira met 20 procent in mei. Ongelukkigerwijze viel die waardevermindering samen met de jaarlijkse dividenduitbetaling door het 46,6 procentsbelang dat Corio sinds een jaar houdt in winkelcentrum Akmerkez (34.680 m2) in Istanboel. Dat scheelt Corio ongeveer 1 miljoen dollar aan inkomsten. Ook de zwakke Amerikaanse dollar speelt de Utrechtse winkelbelegger parten, omdat de huurcontracten voor Akmerkez in dollars zijn. Ultimo 2005 bedroeg de waarde van Arkemez 477,7 miljoen dollar. Puur door valuta-effecten is de minderheidsdeelneming maar liefst 21,8 miljoen dollar minder waard geworden. Daar staat tegenover dat de financieringslasten met 11 miljoen dollar zijn verlicht doordat de aankoop destijds met een dollarlening is gefinancierd.Onaangename valutaverrassingen overkomen Corio geen tweede keer meer in Turkije, bezweert De Kreij. ‘We gaan ons volledig indekken.’ Corio heeft zijn trek in Turkije door de valutamisere zeker niet verloren. Turkije moet de vijfde thuismark worden voor Corio. De vastgoedonderneming mikt op een portefeuille van 500 miljoen dollar in twee tot drie jaar. Bij de expansie wordt gemikt op samenwerking met lokale projectontwikkelaars voor nieuw te ontwikkelen winkelcentra. Bestaande winkelcentra zijn eigenlijk niet voor handen. De vier bestaande kernlanden van Corio zijn Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Binnen die groep speelt Nederland een hoofdrol. De thuisbasis van Corio beslaat voor het eerst iets minder dan de helft van de vastgoedportefeuille.

Reageer op dit artikel