nieuws

Gevecht om data hypotheekklanten

Data en technologie

De grote hypotheekadviesbedrijven hebben een oproep gedaan aan banken en andere geldverstrekkers voor het delen van klant- en hypotheekdata.

Gevecht om data hypotheekklanten

Hypotheekketens De Hypothekers Associatie (De Hypotheker), Financieel Fit Groep, Finzie, Geld & Woning, CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur), Hypotheek Visie en Van Bruggen Adviesgroep hebben hun krachten gebundeld en pleiten voor een volledige samenwerking rondom het delen van klantdata door hypothecaire geldverstrekkers. Aanleiding is de onwil van veel geldverstrekkers om relevante klant- en hypotheekdata te delen waardoor het bieden van hypotheekonderhoud en wettelijke zorgplicht moeizaam verloopt.

Actuele klantdata

De hypotheekketens, ervaren terughoudendheid bij geldverstrekkers als het gaat om algemene dataontsluiting rond hypotheken. Voor adviseurs is het van essentieel belang om, nadat een hypotheek is geadviseerd en afgesloten, een volledig klantbeeld te behouden. Alleen met de actuele data kunnen zij naar eigen zeggen proactief klantbeheer blijven uitvoeren. Aangezien geldverstrekkers vaak rechtstreeks klanten benaderen over mogelijke aanpassingen binnen de hypotheek en deze aanpassingen door de klant direct bij de geldverstrekker verricht kunnen worden, beschikt de betrokken financieel adviseur vaak niet over de meest actuele klant- en leninggegevens.

Geven van inzage

De hypotheekketens vragen al jaren goeddeels tevergeefs om ontsluiting van klantdata. Slechts een enkele geldverstrekker komt inmiddels aan de wens van dataontsluiting tegemoet. De betrokken hypotheekketens starten binnenkort met het geven van inzage welke geldverstrekkers meewerken met het ontsluiten van klantdata. Adviseurs kunnen dit ook als criterium mee gaan nemen in hun advies.

Reageer op dit artikel