nieuws

Jurist krijgt letterlijk de ruimte in Amsterdam

Beleggingen

Jurist krijgt letterlijk de ruimte in Amsterdam

Juridische kantoren in Amsterdam bieden hun medewerkers relatief veel werkruimte: 31,8 m2 per persoon, zo blijkt uit onderzoek van CBRE naar de inzet van kantoorruimte in de juridische sector in vijftien Europese steden. 

Alleen in Düsseldorf (35 m2) en Brussel (47,1 m2), hebben juridische medewerkers meer oppervlakte tot hun beschikking. Het gemiddelde ligt op 21,6 m2.

Traditionele indeling

De juridische sector houdt vooralsnog grotendeels vast aan de meer traditionele kantoorindeling. Van de kantoren in de onderzochte steden hanteert 89 procent vaste werkplekken, en 66 procent maakt gebruikt van een traditioneel cellulair concept, waarbij een of twee bureaus in een afgesloten ruimte staan. Amsterdam scoort op beide punten 100 procent.

Aanvullende ruimtes

Wel constateert CBRE dat hier verandering in komt. René van Dijk, Director Workplace Strategies & Design: ‘Er komen steeds meer aanvullende ruimtes bij, zoals open (ontmoetings)ruimtes, meeting rooms en teamkamers. Dit verklaart ook het hoge aantal vierkante meters per persoon in Amsterdam. Hier krijgen medewerkers simpelweg meer opties, waardoor ze flexibeler zijn, beter in teamverband kunnen samenwerken, en daarmee ook complexere zaken kunnen aanpakken. Vroeger was de verhouding werkplekken versus secundaire ruimtes 70-30, tegenwoordig is dat 50-50. Wat dit betreft loopt Amsterdam voor op andere Europese steden.’

War on talent

Het past volgens Van Dijk in de ‘war on talent’. ‘Werkgevers in deze sector kijken heel goed naar de wensen van hun medewerkers en hoe zij het kantoor gebruiken. Op basis daarvan denken ze na over hoe ze het kantoor kunnen inzetten om huidige medewerkers te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. Hier zijn ze heel bewust mee bezig.’

Reageer op dit artikel