nieuws

JLL: Residentiële markt vlakt af

Beleggingen

Het aantal eigenaar-bewoner transacties in de residentiële markt is het tweede kwartaal met 1 procent toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, zo blijkt uit gegevens van makelaar JLL.

JLL: Residentiële markt vlakt af

Volgens JLL  laat het kleinere aanbod (12,6% minder vergeleken met een jaar eerder) zich steeds zwaarder tellen. Ook de betaalbaarheid wordt volgens de makelaar steeds meer een issue. Met een gemiddelde transactieprijs van 302.240 euro is volgens JLL zo langzamerhand wel de piek bereikt. De gemiddelde huurprijs per m2 ligt inmiddels op 14,90 euro.

Uitgestelde transacties

Nadat het jaar slap startte, steeg het investeringsvolume behoorlijk in het tweede kwartaal van het lopende jaar. De volumes werden aangewakkerd door uitgestelde transacties van vorig jaar die nu alsnog zijn afgerond. JLL noemt daarbij overname van de Round Hill-portefeuille voor 1,4 mrd euro door Heimstaden als voorbeeld. Ondanks dergelijke grote transacties ligt het totale volume over het eerste halfjaar een kwart lager over de zelfde periode in 2018. Toen werden volgens JLL meer grote transacties afgerond.

Weinig nieuwbouw

De Nederlandse woningmarkt nadert volgens JLL het kookpunt. Terwijl de markt voor eigenaar-bewoners afvlakt door toegenomen bouwkosten en te weinig nieuwbouw, blijft de vraag vanuit investeerder de volumes aanjagen.  ‘Echter, discussies over regelgeving laten zich voelen op beide markten en beïnvloeden het potentiële aantal transacties. De gestegen bouwkosten wegen niet alleen op tegen ontwikkelingsactiviteit voor koopwoningen, maar  beperken ook nieuwe ontwikkelingen in de particuliere huurmarkt.’

Hoge huurprijzen

Het beperkte nieuwe aanbod ondersteunt hoge huurprijzen in de particuliere markt al is de gemiddelde huurprijs in het tweede kwartaal wel gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.  ‘Dit echter vloeit ook voort uit de locatie van beschikbare huurwoningen. Er zijn minderhuurwoningen op goede locaties beschikbaar, wat gevolgen heeft voor de huurprijs.’

JLL verwacht dat het prijsniveau in het residentiële segment wordt voortgezet. De toename van het aantal transacties zal in de tweede helft van 2019 bescheiden zijn door het beperkte aanbod.

 

 

Reageer op dit artikel