nieuws

Armpje drukken met Primark: de tegenstanders

Beleggingen

Armpje drukken met Primark: de tegenstanders

Primark gaat armpje drukken met verhuurders om zijn huisvestingskosten te verlagen. Wie zijn de tegenstanders?

Primark maakt zich op voor een krachtmeting met beleggers in zijn streven naar verlaging van huisvestingskosten. De Ierse budgetmodeketen wil zijn huisvestingskosten in lijn brengen met die van concurrenten, die hun huren wisten te verlagen via insolventieprocedures.

Of en in hoeverre het detailhandelbedrijf zijn zin gaat krijgen is afhankelijk van de locatie, zei Taco de Groot, ceo van Vastned. ‘Voor een pand op een heel goede locatie zeg je nee, omdat je als belegger een sterke positie hebt. Primark kan bijvoorbeeld het Damrak niet verlaten zonder groot omzetverlies. Maar als eigenaar van een pand op een mindere locatie zoals in Tilburg heb je minder te zeggen.’

De vraag rijst dus: waar staan de panden van Primark en wie zijn de verhuurders? Vastgoedmarkt maakte een inventarisatie op basis van gegevens uit het Kadaster en openbare bronnen zoals websites van verhuurders.

Eigen bezit

De Ierse detailhandelaar heeft twintig vestigingen in Nederland. Om te beginnen het goede nieuws voor beleggers: vijf panden zijn in bezit van Primark zelf. Dus daar is onderhandelen over de huur niet aan de orde. Het gaat om de vestigingen in Eindhoven (Vestdijk 2), Nijmegen (Plein 1944 nummer 136), Rotterdam (Alexandrium, Poolsterplein 100), Zwolle (Melkmarkt 3) en Tilburg (Stadhuisstraat 3).

Vermogensbeheerders

Van de vijftien gehuurde panden zijn er zeven in handen van vermogensbeheerders. Drie daarvan liggen in centra van de grootste steden. Bouwinvest is de verhuurder van de Primark-locatie aan het Damrak 77 in Amsterdam, voor de vestiging aan de Rijnkade 5 in Utrecht is IEF Capital de huisbaas en voor het Spui 50 in Den Haag is dat ASR Real Estate.

Buiten de G4 heeft Primark nog vier vermogensbeheerders als verhuurders. Voor de Ketelstraat 45 in Arnhem is dat CBRE Global Investors, voor de Drievriendenhof 16 in Dordrecht is dat Syntrus Achmea Real Estate & Finance, voor het H.J. van Heekplein in Enschede is dat MN en voor Westerhaven 44 Groningen heeft Primark opnieuw de eer met Bouwinvest.

Kroonenberg Groep

Bouwinvest is niet de enige partij met meer dan één Primark-locatie in portefeuille. In de categorie particuliere beleggers is er zelfs een met drie panden van de Ierse retailer. Kroonenberg Groep is eigenaar van de winkels aan de Hilvertshof 35 in Hilversum en Metropolestraat 11 in Almere. Ook deelt Kroonenberg het eigendom van Marktplein 254 in Hoofddorp met onder meer Prowinko.

In totaal zijn zes panden van Primark in handen van particuliere beleggers. Urban Interest is de eigenaar van de winkel aan de Oude Markt 36 in Venlo en Stichting Administratiekantoor P.C. Groenen beheer bezit het pand aan de Laat 128 in Alkmaar. Het pand aan het Ankersmidplein 7 in Zaandam is in handen van een consortium particuliere beleggers.

Genoteerde fondsen

Dan resteren nog twee panden van beursgenoteerde vastgoedfondsen. De winkel aan het Zuiderterras 147 in Rotterdam in winkelcentrum Zuidplein is van NSI. Het pand aan de Burgemeester van Leeuwenpassage 2 in Zoetermeer is van Unibail-Rodamco-Westfield.

Reageer op dit artikel