nieuws

Hotelinvesteringen buiten Amsterdam op recordhoogte

Beleggingen

Hotelinvesteringen buiten Amsterdam op recordhoogte

Nog nooit wisselden zoveel hotels in Rotterdam, Den Haag en Utrecht van eigenaar als in 2018, blijkt uit een hotelmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers International.

Het aantal hoteltransacties in deze drie steden verdubbelde en inmiddels wordt 21 procent van het aantal hotels in Nederland hier verkocht. In 2016 was dat nog slechts elf procent.

De toegenomen interesse bij beleggers daar heeft twee belangrijke oorzaken. In Amsterdam krimpt het aantal investeringsmogelijkheden en het groeiende toerisme in Rotterdam, Den Haag en Utrecht leidt tot betere financiële prestaties van de hotels.

Hotelstop Amsterdam

De florerende hotelmarkt in Amsterdam zorgde de afgelopen jaren voor veel transacties. In 2016 stond maar liefst veertig procent van de verkochte hotels hier. Vorig jaar was dit nog slechts 23 procent met de hotelstop als belangrijkste oorzaak. Hoewel er nog ongeveer 7.500 hotelkamers bijkomen, worden er op termijn minder nieuwe hotels gebouwd. Investeringsmogelijkheden komen dus vooral uit de hoek van bestaande hotels. Hoteleigenaren zijn terughoudend met verkoop om de goede financiële resultaten of zij willen uitsluitend verkopen tegen hoge prijzen.

Director Hotel Transactions Jules van Gaalen van Colliers ziet als gevaar van deze ontwikkeling dat er minder innovatie komt binnen het hotelaanbod. ‘De wensen van consumenten veranderen snel en het is belangrijk dat de stad hier goed op inspeelt om aantrekkelijk te blijven. Het gevaar van de hotelstop is dat er minder innovatie komt binnen het hotelaanbod. De wensen van consumenten veranderen snel en het is belangrijk dat de stad hier goed op inspeelt om aantrekkelijk te blijven.’

Markt hotelbeleggingen verandert

Het toerisme in Rotterdam, Den Haag en Utrecht groeit hard, waarvan de hotels profiteren. Er komen steeds meer nieuwe hotels bij van internationale allure. Deze nieuwe hotels hebben de perceptie van deze steden als beleggingsmarkt voorgoed veranderd, waardoor de steden aantrekkelijk worden voor beleggers.

‘Wij verwachten dat deze trend zich in 2019 voortzet en dat er meer hotels buiten de hoofdstad worden verkocht’, zegt Van Gaalen. ‘Ook kleinere hotelmarkten zoals Hoofddorp, Zaandam, Amstelveen, Breda, Eindhoven en Leiden kunnen op interesse van investeerders rekenen.’

Reageer op dit artikel