nieuws

Core-belegger Avigon houdt interesse in Nederland

Beleggingen

Avignon Capital Partners blijft in 2019 actief op de Nederlandse vastgoedmarkt. Directielid Patrick Flaton, verantwoordelijk voor financiën en beheer, ziet nog steeds kansen voor core beleggingen tegen goede rendementen.

Core-belegger Avigon houdt interesse in Nederland
Patrick Flaton

Avignon Capital maakte begin 2019 zijn jongste aankoop in de Nederlandse markt bekend: het Staybridge appartementenhotel aan Lange Vijverberg 10, pal tegenover het parlement in Den Haag. De Britse belegger betaalde 16,2 miljoen euro aan APF International voor de ‘extended stay’-accommodatie in het voormalige kantoorpand van 4.766 m2. Het gebouw wordt uitgebaat door de International Hotel Group, dat wereldwijd 200 vergelijkbare vestigingen geëxploiteerd. Het is de zesde acquisitie van Avignon Capital in Nederland.

Eerder kocht Avignon al voor 24,4 miljoen euro het kantoorpand van 6.650 m2 aan Danzigerkade 16 in Amsterdam. Die deal werd deed de belegger samen met de Libanese bank Cedrus Invest. Het kantoor wordt verhuurd aan bedrijven in de creatieve sector, waaronder het productiehuis voor films en foto’s Rooff en de online horloge- en juwelenhandelaar Cluse.

Hyatt Place Airport Hotel Schiphol

Hyatt Place Amsterdam Airport Hotel

In portefeuille had Avignon toen al het opvallende, ronde kantoorgebouw van de OPCW – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – in Den Haag en het hotel NH Amsterdam Zuid in Buitenveldert. Blijkbaar had de belegger daarna de smaak te pakken en kocht nog een hotel: het Hyatt Place Airport Amsterdam Hotel aan de Rijnlanderweg 800 in Hoofddorp.

Portefeuille van 1,1 miljard

Avignon heeft inmiddels een portefeuille van 104 objecten met een totale waarde van 1,1 miljard euro in vier landen. Buiten Nederland zijn dat het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noorwegen. En de belegger kijkt geïnteresseerd naar de markt in Zwitserland, het moederland van Avignon-ceo Eric Mounier. Patrick Flaton is de financiële en operationele man in het directieteam van Avignon Capital.

Kijkt Avignon nog steeds naar de Nederlandse markt?

‘In 2019 hebben wij als target een deel van ons nieuwe vermogen in Nederland weg te zetten. Ik heb erg veel zin in de Nederlandse markt, die is nog steeds erg interessant. Nederland biedt een goede aanvulling op de Duitse vastgoedmarkt en die in het Verenigd Koninkrijk. Duitse banken willen er nog steeds erg graag vastgoeddeals financieren.’

Hebben jullie de strategie aangepast?

‘Nee, die is vanaf dag één gericht op core-plus. Daarvoor hebben wij ook de kennis inons team in huis. Voor grote renovaties hebben wij de mensen niet. Deze strategie hebben wij de afgelopen vijf jaar ook goed kunnen uitleggen aan onze klanten, alle institutionele beleggers.’

Jullie zijn gaan samenwerken met iYield?

‘Ja, iYield is een blockchain-platform voor de vastgoedsector. Wij zien het als een voorbereiding op de toekomst. iYield heeft technologie ontwikkeld waarmee een pand kan worden opgedeeld in zogeheten tokens, waarin beleggers kunnen investeren. Hierdoor wordt een illiquide asset liquide gemaakt. Het is een nieuwe manier om vastgoedbeleggingen bereikbaar te maken voor kleinere particuliere investeerders. Avignon levert de vastgoedexpertise, iYield levert de technologie.’

Hoe kijkt Avignon naar de Brexit?

‘Wij schrijven in onze Outlook voor 2019: ‘there is value that can be created through the dislocation of Brexit impact‘. We proberen aan te geven dat de Brexit door de publieke discussie en grote onzekerheid een belangrijke kans biedt. Mensen weten niet welke kant het opgaat. Beleggers besluiten even niet te investeren, waardoor de prijzen dalen. Daardoor wordt het vastgoed een aantrekkelijke belegging.’

‘Als je met euro’s investeert zoals wij, wordt het nog interessanter. Londen blijft Londen, ook na de Brexit. Wij alloceren nu duidelijk meer in het Verenigd Koninkrijk,. Wij hebben net voor 74 miljoen pond een portefeuille van 32 bedrijfsruimten, retail- en mixed-use-panden gekocht. De locatie en huurder blijven natuurlijk wel van belang.’

Investeren jullie ook in flex-offices?

‘Nee, hoewel het in Londen een enorme vlucht heeft genomen. Ik verwacht dat daar wel weer een saneringsslag in zal komen. De flex-kantooraanbieders gaan een lange huurtermijn aan van één of twee jaar, maar kunnen pas als ze vol zitten de huur betalen. Als het mis gaat krijg je een sneeuwbaleffect. Ik zou het risico niet snel nemen. Voor één pand zou het nog kunnen, maar bij vijf tot tien panden kan het enorme gevolgen hebben. Ook grote partijen zijn hierdoor kaartenhuizen aan het bouwen. Het is niet mijn business model.’

Avignon Outlook 2019

Millennials op dakterrasNaast kansen door de waardedaling van vastgoed vooruitlopend op de Brexit, heeft Avignon voor 2019 veel vertrouwen in Millennials en de trends die zij veroorzaken in het gebruik van vastgoed en het denken over ruimte. Hoe deze doelgroep werkt, ontspant en woont bepaalt hoe de belegger zijn bezit voor zich laat werken: flexibele werkplekken, hotelkamers waarin je alles met een app kunt bedienen, pop-ups en ruimten die je kunt ‘instagrammen’, zoals daktuinen.

Avignon ziet dan ook omvangrijke kansen in core steden met aanzwellende groepen jongeren als Londen, Berlijn en Lissabon. Hotels zijn volgens Avignon van een alternatieve belegging opgeschoven naar een mainstream product. Zij voorzien in de groeiende groep uit de middenklasse en millennials die op zoek zijn naar ervaringen.

Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van februari 2019.

Reageer op dit artikel