nieuws

Iets lager rendement Europese vastgoedfondsen

Beleggingen

Beleggingen in Europees niet-genoteerd vastgoed hebben in het derde kwartaal een totaalrendement opgeleverd van 1,97 procent. Dat betekent een kleine terugloop in vergelijking tot de 2,19 procent in het tweede kwartaal.

Iets lager rendement Europese vastgoedfondsen
Henri Vuong, INREV: 'De sector verkeert in goede conditie.'

Dat blijkt uit de kwartaalindex van INREV, de in Amsterdam gevestigde Europese branche-organisatie voor niet beursgenoteerd vastgoed.

Volgens Henri Vuong, directeur Research en Marktinformatie bij INREV, is de terugval hoofdzakelijk te wijten aan de waardeontwikkeling die in vergelijking tot het tweede kwartaal 15 basispunten terugviel van 1,4 procent naar 1,25 procent. ‘Ondanks deze lichte terugval verwacht ik geen wijzigingen in de visie van beleggers op vastgoedinvesteringen. Het kapitaal blijft binnenstromen in de sector.’

Fondsen met een puur Nederlandse focus scoorden het best met een totaalrendement van 3,46 procent. In het tweede kwartaal was dat nog 4,25 procent. De Britse fondsen blijven povertjes presteren met een rendement van 1,47 procent, tegen 1,68 procent in het tweede kwartaal.

Fondsen met een zogenoemde ‘core’-beleggingsstrategie deden het met een rendement van 2,01 procent beter dan de meer risicovolle ‘value-added’-fondsen. In het voorafgaande kwartaal behaalden de core-fondsen een rendement van 2,14 procent.

Naar sector gemeten bleven woningfondsen met een rendement van 4,30 procent uitstekend presteren. Al was er wel sprake van een lichte terugval in vergelijking tot de 4,57 procent in het voorafgaande kwartaal. Het toch al schamele rendement van winkelvastgoedfondsen liep verder terug van 1,30 procent in het tweede kwartaal naar 0,75 procent in Q2.

In 2017 behaalden de niet-genoteerde vastgoedfondsen een prachtig resultaat.

Reageer op dit artikel