Wat was er dan zo 'distressed' aan Maxis Muiden?

Wat was er dan zo 'distressed' aan Maxis Muiden?

De aankoop van Maxis Muiden illustreert dat ook assets uit probleemportefeuilles tegen stevige bedragen van de hand kunnen gaan.

Angelo Gordon en Cairn legden 62 miljoen euro op tafel voor de perifere detailhandelsvestiging met een oppervlakte van 22.675 m2. De prijs komt neer op 2.734 euro per vierkante meter.

De transactie illustreert ook hoezeer de tijden op de beleggingsmarkt veranderd zijn. In 2014 ontving CBRE Global Investors nog 2.233 euro per vierkante meter voor veertien Nederlandse winkelcentra. Bij die transactie ging 107.500 m2 winkelruimte voor 240 miljoen euro naar Blackstone. Anno 2018 brengt de perifere detailhandelsvestiging Maxis Muiden bijna 20 procent meer op dan het gemiddelde winkelcentrum in de Blackstone-portefeuille in 2014.

Door de bank genomen hebben perifere detailhandelsvestigingen in vergelijking tot winkelcentra eerder een lagere dan een hogere beleggingswaarde. Met zijn locatie onder de rook van Amsterdam zal Maxis Muiden ongetwijfeld aantrekkelijker zijn dan de gemiddelde perifere detailhandelsvestiging. Maar tot een half jaar geleden was er ook nog wat mee aan de hand.

'We waren reeds bekend met Maxis Muiden, aangezien dit object zich in een distressed CMBS-structuur bevond', zei Marcel Hertig vicepresident van Angelo Gordon in het persbericht over de aankoop. Man en paard werden in dat persbericht niet genoemd, maar de vermelding van Maxis Muiden op de website van Breevast spreekt boekdelen.

In het voorjaar van 2018 wist Breevast ternauwernood een executieverkoop te voorkomen door de Mesdag-portefeuille zelf van de hand toe doen. Bij die transactie werd Highbrook Investors voor 616,5 miljoen euro eigenaar van achttien kantoorpanden, zeventien bedrijfspanden, negen winkelcentra, zes binnenstedelijke winkels, een hotel, twee woningen en een grondpositie. Breevast loste er de onderliggende CMBS-lening mee af van 615,1 miljoen euro. Een van de panden die in handen kwamen van Highbrook Investors is Maxis Muiden.

Vooralsnog boert Highbrook niet slecht met die Mesdag-portefeuille. Alleen al de doorverkoop van Maxis Muiden bracht met 62 miljoen euro ruim 10 procent op van de koopprijs van de portefeuille.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.