nieuws

Telerscoöperatie Royal ZON verkoopt vastgoed aan Hines

Beleggingen

De telersvereniging Zuidoost Nederland (Royal ZON) uit Venlo heeft alle opstallen op het bedrijventerrein Fresh Park Venlo aan de A73 verkocht aan de Amerikaanse logistieke vastgoedbelegger Hines.

Telerscoöperatie Royal ZON verkoopt vastgoed aan Hines

De coöperatie geeft daarbij de gronden uit in eeuwigdurende erfpacht. Hines verwerft daarbij het herontwikkelingsrecht op Fresh Park Venlo.

Fresh Park Venlo huisvest zo’n 130 bedrijven die samen een logistieke agri-food hotspot vormen. In de aanloop naar de verkoop aan Hines heeft Royal ZON haar grond- en onroerend goed-positie op Fresh Park Venlo uitgebreid tot 110 hectare en 23 gebouwen. De gebouwen zijn nu overgenomen door Hines. De gebouwen hebben een gezamenlijke brutovloeroppervlakte van circa 300.000 m2 waarin ruim zeventig huurders zijn gehuisvest. Het is de grootste logistieke ‘single asset deal’ in de Nederlandse geschiedenis.

De exploitatie van vastgoed behoort niet langer tot de kerntaken van de onderneming ZON

Als tegenprestatie voor het recht van erfpacht en de gebouwen betaalt Hines 117,5 miljoen euro (Kadaster), plus een jaarlijkse canon.

Zoektocht van twee jaar

Algemeen directeur Michiel van Ginkel van Royal ZON stelt dat de exploitatie van vastgoed niet langer tot de kerntaken van de onderneming behoort. ‘Daarom is ZON bijna twee jaar geleden gestart met het zoeken van een strategische, kapitaalkrachtige partner die de noodzakelijke verdere ontwikkeling van Fresh Park Venlo voor zijn rekening kan gaan nemen. Met Hines hebben we die strategische partner gevonden.’

Financieel directeur Ari Franken van Royal ZON was verantwoordelijk voor het vastgoed. ‘Omdat toekomstige versnippering van het bedrijventerrein op de loer lag, wilden we de opstallen en het recht tot verdere ontwikkeling van het terrein in één keer verkopen. We zijn ervan overtuigd dat hiermee de vitaliteit van Fresh Park Venlo op de langere termijn is gewaarborgd.’

Om de versnippering voor de toekomst te voorkomen, kocht ZON voorafgaand aan de mega-deal met Hines drie bedrijfspanden van de Heylen Groep. De panden maakten alle onderdeel uit van joint ventures tussen ZON en de Belgische logistieke belegger. De panden samen hebben een oppervlakte van 100.000 m2.

Erfpachtinkomsten dragen bij aan jaarlijkse exploitatie

Door de verkoop versterkt Royal ZON zijn balans aanmerkelijk, terwijl de erfpachtinkomsten een belangrijke bijdrage aan de jaarlijkse exploitatie leveren. De negen medewerkers die nog werkzaam zijn bij de vastgoedorganisatie van Royal ZON, treden in dienst bij Hines.

ZON werd bij deze transactie commercieel begeleid door JLL, waarbij Taylor Wessing en KPMG Meijburg juridisch en fiscaal voor ondersteuning zorgden. Hines werd geadviseerd door Savills (commercieel), Simmons & Simmons (juridisch), EY (fiscaal), Arcadis (technisch) en CR (debt advisory).

Dit artikel verscheen in de uitgave Outlook 2018 van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel