nieuws

‘Nederlandse vastgoedmarkt gevoelig voor handelsconflicten’

Beleggingen

De Nederlandse economie is robuust en de werkloosheid daalt snel. Maar vermogensbeheerder DWS ziet ook risico’s voor de Nederlandse vastgoedmarkt omdat Nederland een handelsland is dat last kan krijgen van het dreigende wereldwijde handelsconflict.

‘Nederlandse vastgoedmarkt gevoelig voor handelsconflicten’

Amsterdam staat bij beleggers in de spotlights. Maar de toevoeging van nieuwe kantoren aan de voorraad zou de komende tien jaar wel eens een dempend effect kunnen hebben op de huurgroei. In Amsterdam Zuid-Oost en in Amsterdam Noord zijn er nog wel mooie beleggingskansen te vinden.

Dat stellen Simon Wallace, head Research Europe en Matthias Naumann, Head of Strategy and Alternatives van vermogensbeheerder DWS in hun nieuwe rapport over Europees vastgoed.

Rotterdam is vanuit een risico-perspectief aantrekkelijker dan Amsterdam. Alhoewel de leegstand in de havenstad vele malen hoger ligt dan in de hoofdstad, is er in de binnenstad wel een gebrek aan kwalitatief hoogstaand vastgoed. De prime yield spread van ruim 100 basispunten ten opzichte van Amsterdam, compenseert ruimschoots het extra risico.

Utrecht profiteert van de opleving en het tekort in Amsterdam. De vraag en de renovaties van oude kantoren heeft de leegstand hard naar beneden gedreven. Buitenlandse beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen, hebben hun oog laten vallen op de Domstad.

Het vastgoedtransactievolume in Nederland heeft in de eerste helft van 2018 een nieuw record bereikt van 20 miljard euro. Liefst 70% van de investeringen werd door buitenlanders gedaan. Vooral kantoren zijn in trek, al ontstaat er steeds meer interesse voor woningen, studentenhuisvesting en hotels.

Nederland geldt binnen Europa als een belangrijk logistiek centrum. Er wordt volop gebouwd – ook zonder dat er al huurders zijn gevonden – en dat remt de huurgroei. In het Zuiden van het land is al meer leegstand zichtbaar en worden huren naar beneden bijgesteld. Desalniettemin zullen de stijgende inflatie en de daaraan gelieerde bouwkosten de huurgroei  van logistiek vastgoed op de beste locaties weer een zet in de goede richting geven. Distributiecentra op minder goede locaties gelden als risicovoller zeker vanwege het toenemende nieuwe aanbod.

Nederlands logistiek vastgoed kan pijn ondervinden van de dreigende handelsoorlog. Een eventuele post-Brexit ‘no-deal’-scenario zou de Nederlandse activiteiten binnen het EU-handelsverkeer ernstig kunnen ondermijnen. Vooral de haven van Rotterdam zou daar dan last van krijgen.

Zogenoemde ‘last-hour logistics’ zouden beleggingskansen kunnen opleveren in de Randstad, zeker omdat er een gebrek is aan grond en omdat e-commerce toeneemt.

De liberalisering van de Nederlandse woningmarkt is voor buitenlandse beleggers een signaal om meer geld te steken in die huursector, met name omdat het aantal betaalbare woningen zeer beperkt is en dit niet snel zal veranderen.

De hospitality sector profiteert van het booming toerisme en het groeiende aantal zakentrips. De bezettingsgraad van hotels en AirBNB-achtige accommodaties ligt boven de 80% en geldt als een van de hoogste in Europa. De plannen van Amsterdam om nieuwe projecten grotendeels aan banden te leggen zal de bezettingsgraad stabiel houden of verhogen.

Reageer op dit artikel